V Lichnově se konala 1. vidlácká olympiáda

Lichnov - Není olympiáda jako olympiáda. O tom se přesvědčili v Lichnově na Krnovsku. Tamní muzeum vidlí upořádalo 1. vidlácké olympijské hry. Jenže tím údajně porušilo zákon – o použití slova olympiáda totiž oficiálně nepožádalo. Olympijské symboly jsou přitom zapsané na Úřadě průmyslového vlastnictví.

Slavnostní otevření muzea vidlí v Lichnově spojili jeho zakladatelé se sportovním kláním. Vznikly tak 1. vidlácké olympijské hry. Závodilo se třeba v hodu vidlemi na cíl nebo v házení balíku slámy do výšky. „My vidláci si rádi hrajeme, rádi soutěžíme, takže jsme chtěli pro naše příznivce připravit k tomu programu něco zajímavého,“ říká s úsměvem ředitel Muzea vidlí Jan Gemela. Recesistická akce ale měla nečekanou dohru. Organizátoři dostali dopis od olympijského výboru, podle něj zneužili symboliku olympijských her.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Lichnovští vidláci, jak si zakladatelé muzea říkají, tak raději celé hry přejmenovali a kde to bylo možné, ožehavé slovo odstranili. Organizátorům vidláckých her teď zbývá vyřešit poslední otázku – zjistit jak přejmenovat pytel olympijského zlata. „Když řekneme jenom pytel zlata, je to zavádějící. Jedná se o pytel kobylinců, které byly sesbírané při olympijské disciplíně, dnes už neolympijské,“ vysvětluje Jan Gemela. Příští rok se hry budou konat znovu. Tentokrát už ale bez odkazu na olympiádu a pod jednoduchým názvem Vidlácké hry.