Jednou bych chtěl nahradit Jíchu, přeje si nová posila Barcelony

Nové Veselí – Házenkářskou pohádku zažívá v těchto dnech sedmnáctiletý Michal Kasal. Dvě stě devět centimetrů vysokého kanonýra ulovil jeden z nejlepších klubů světa – FC Barcelona. Odchovanec Nového Veselí a mladý reprezentant, který letos vybojoval i titul se Zubří, se chce co nejrychleji prosadit do katalánského áčka a v budoucnu chce urvat pořádný úspěch i s českou reprezentací.

S házenou jsem na chvíli dokonce skončil

První házenkářské krůčky jste udělal v Novém Veselí, napadlo vás tenkrát, že si vás do svého týmu vybere házenkářský klub tak zvučného jména, jako je FC Barcelona?

Určitě jsem si to vždycky moc přál, ale nevěřil jsem, že se to splní. Zrovna nedávno jsem potkal svého bývalého trenéra. Ten, když jsem začínal, říkal, že mi to nejde, a tak jsem na chvíli s házenou dokonce skončil. A vidíte, nakonec to dopadlo jako sen.

Mnozí zmiňují paralelu mezi vámi a Filipem Jíchou, považujete i vy tohoto nejlepšího hráče světa loňského roku za svůj vzor?

Filipa Jíchu jsem chtěl rozhodně napodobit, už několik let patří mezi můj největší házenkářský vzor i proto, že je to Čech. Jednou bych ho chtěl nahradit, aby česká házená mohla být stále na co hrdá.

Jak jste se cítil v okamžiku, kdy jste se dozvěděl, že budete hrát za házenkářský velkoklub?

Vždy bylo mým snem hrát házenou někde v zahraničí. Ale že to hned na první pokus bude Barcelona, tomu jsem sám v prvním okamžiku nemohl uvěřit. Myslel jsem, že půjdu podobnou cestou jak Jícha, který nastupoval nejprve za Katar, pak hrál ve Švýcarsku, ale že hned mé první zahraniční angažmá bude Barcelona, to je neuvěřitelné.

Reportáž o Michalu Kasalovi (zdroj: ČT24)

Má výška a tvrdá střela mi zajistily barcelonský dres

Jak samotná jednání s Barcelonou probíhala, proč si vás katalánský gigant vybral?

Lidé z FC Barcelona mě prý sledovali půl roku, já se to dozvěděl ve chvíli, kdy mi oznámili, že za tři dny odlétám na testy, takže sám jsem z toho byl překvapený. Určitě si mě vybrali kvůli výšce a také mým parametrům. Navíc o mně říkají, že mám silnou střelu.

Kdy se máte ve Španělsku hlásit a na jaká házenkářská esa se nejvíce těšíte?

Do Barcelony odlétám 5. srpna a hned následující den začínám přípravu s A týmem, která potrvá dva týdny. Pak se připojím k B týmu, kde budu trávit nadcházející sezónu. Všichni hráči hrající za áčko jsou neuvěřitelní házenkáři – Rutenka, Lászlo Nagy, Garcia. Těším se, až si vystřelím na brankáře Sariče.

Prorazit můžu jako střelec z dálky

Prosadit se mezi takovými hráči asi nebude jednoduché, cítíte velký tlak? Co bude nejdůležitější, abyste obstál?

Ten tlak určitě cítím a nebude jednoduché ho ustát. Už v tuto chvíli mi spousta lidí dává najevo, že to podle nich nezvládnu. Na druhou stranu jsou tady rodiče a kamarádi, kteří mě podporují. Kvůli nim i sám sobě chci dokázat, že na to mám. Zpočátku bude nejdůležitější, abych se naučil jazyk, pronikl mezi kluky, pochopil jejich mentalitu, protože to se pak odráží i na hřišti. Už když jsem v Barceloně trénoval, tak jsem si všiml, že mají spoustu rychlých kluků, co střílí ze šestky, a naopak jim chybí střelci z dálky, což já jsem. Tam vidím svou šanci.

Snové angažmá v Barceloně vám tedy už vyšlo, existují ještě nějaké vaše nesplněné házenkářské sny?

Důležité bude, abych obstál v béčku a co nejdřív se dostal do A týmu, pro to udělám všechno. Samozřejmě, že bych jednou také chtěl jako Jícha získat ocenění nejlepší házenkář světa, ale to je ještě daleko. Dalším snem je také udělat velký úspěch s českou reprezentací, které se to zatím moc nedařilo.