Na Bečvě vyrostou protipovodňová opatření

Přerov - Řeka Bečva se konečně dočká protipovodňových opatření. Povodí Moravy příští rok zahájí úpravy toku. Jejich součástí bude navýšení kapacity koryta, jezů a stavba hrází a zídek. Před velkou vodou by tak mělo být ochráněno až 110 tisíc obyvatel v okolí řeky.

V letech1997 a2010 se Přerovskem prohnala rozvodněná Bečva. Zatopila stovky domů a napáchala škody za miliardy korun. Jedno ze záplavami nejohroženějších míst v České republice se teď konečně dočká protipovodňové ochrany. Chystané stavby by měly zadržet až padesátiletou vodu. „Celá ta koncepce protipovodňových opatření je rozdělena do několika fází, ta první fáze, která už v současné době běží, bude trvat do roku 2015,“ uvedl ředitel povodí Moravy Olomouc David Fína.

Reportáž Radima Horáka (zdroj: ČT24)

Na nábřeží Eduarda Beneše v Přerově by měla v příštím roce začít jedna z prvních etap stavby protipovodňových opatření na toku Bečvy. Celkem jich bude vystavěno 24. Projekt počítá s protipovodňovými opatřeními na čtyřiceti kilometrech toku Bečvy. A to od plánovaného poldru u obce Skalička až k soutoku s řekou Moravou. Jako první začnou práce v Týnu nad Bečvou, Lipníku, v Hranicích a v Přerově. Před tímto městem bude i postaveno zařízení na zachycování naplavenin. Vodohospodáři chtějí v budoucnu zvýšit ochranu obyvatel také poldrem u obce Skalička na Hranicku. Díky němu by měli být lidé chráněni i před stoletou vodou.