Šídlo: Bradáčová vrchní státní zástupkyní bude, ale…

Praha – „Lenka Bradáčová nakonec vrchní státní zástupkyní bude,“ myslí si komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Ten, spolu s dalšími, již počtvrté u kulatého stolu komentoval události posledních týdnů v rámci projektu (S)tisk doby, jenž se opět konal v pražském Centru současného umění DOX. Řeč byla samozřejmě i o telefonátu ministra financí Miroslava Kalouska vyšetřovateli v kauze CASA.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se nechal slyšet, že: „Určití významní lidé si její (Bradáčové) jmenování nepřejí. Kdybych to udělal teď, bylo by kolem mnoho křiku.“ Podle Jindřicha Šídla se dá toto Blažkovo vyjádření považovat za upřímné, a to i přes to, že ministr spravedlnosti není v lehké situaci. 

Komentátor HN ale upozorňuje na jiný fakt. „Více bych se bál jiných věcí. Jednou je to, že Lenka Bradáčová je jedinou zárukou toho, že vrchní státní zastupitelství bude správně fungovat,“ říká Šídlo s tím, že zná minimálně další dva schopné státní zástupce, kteří by zastupitelství vedli stejně kvalitně. Druhou věcí je pak podle něj fakt, že se všechny zainteresované strany snaží získat čas pro kladení podmínek pro jmenování Bradáčové. 

Hosté: Karel HvížďalaErik Tabery (Respekt), Alexandr Mitrofanov (Právo), Jindřich Šídlo (Hospodářské noviny). Debatu přenášel v přímém přenosu web ČT24 v rámci projektu Kultura on-line.

Podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova jeví česká politická scéna znaky zmateného až hysterického chování. „Petr Nečas a větší část vedení ODS žije v představách, že pokud se bude ustupovat státním zástupcům, pak tady nastane cosi, co nebude mít nic společného s politikou, ale bude tu soudcokracie,“ konstatuje Mitrofanov.

Kalouskův telefonát Mazánkovi byl iracionální

Telefonát ministra financí Miroslava Kalouska vyšetřovateli v kauze CASA byl podle Šídla velmi iracionální. „To, že Kalousek zavolá někomu a řekne, že je idiot se stalo mockrát. Ale to, že v takhle sledovaném případě, kde jde i o jeho stranickou kolegyni, zavolá vyšetřovateli, to jsem od něj nečekal,“ říká Šídlo. Podle publicisty Karla Hvízdaly totiž Kalousek moc dobře ví, že se ho premiér Nečas nemůže zbavit. Mitrofanov je zas toho názoru, že Kalousek není tak šílený, jak se zdá.

Všechny tyto kauzy sice ovlivňují mínění lidí o současné vládě a jejích představitelích, všechny snahy o její svržení jsou ale marné. „To, že vláda padne, nehrozí. Může padnout, jen pokud se mezi sebou pohádají a ztratí většinu ve sněmovně, ale to nehrozí, a nebo se zvedne vlna lidového hněvu a smete je. To ale nehrozí dvojnásob,“ říká Mitrofanov.

Na jednom se ale komentátoři shodnou, a to, že svým jednáním vláda porušuje rovnováhu naší spolecnosti. „Vláda naprosto dehonestovala politiku jako něco, co patří do společnosti. To má ale své následky, ty ale tato vlada už řešit nebude,“ podotkl Mitrofanov.