Městský soud v Brně potrestal bývalou starostku pětiletou podmínkou

Brno – Tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na 5 let uložil městský soud bývalé starostce městské části Brno-střed Dagmar Hrubé. Byla obžalovaná ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Její případ se vrátil k soudu nejnižší instance na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ačkoliv Hrubou soudy opakovaně osvobodily, musela opět hájit podpis smlouvy na výstavbu obchodně-bytového komplexu Wilson v brněnské Masarykově čtvrti. Kromě podmíněného trestu odnětí svobody navíc soud uložil Hrubé nahradit vzniklou škodu. Ta dosahuje necelých 10 miliónů korun.

Bývalá starostka Hrubá dnes před soudem zopakovala, že se cítí nevinná. Po rozsudku Nejvyššího soudu, který vrátil věc k opětovnému projednávání, musela být podle svých slov na 8 týdnů hospitalizována, protože se zhoršil její zdravotní stav. „Neměla jsem úmysl někoho poškodit, záměrně jsem nic nepodepsala. Po stránce odborné vše připravují odborníci. Podepsala jsem to, ale na základě projednání v Radě,“ zopakovala před soudem Hrubá.

Podle obhajoby dochází ze strany Nejvyššího soudu ke zveličení pravomocí starostů. „Starosta jen ratifikuje to, co bylo schváleno,“ tvrdil před soudem obhájce Dagmar Hrubé Kárim Titz.

Obhájce Kárim Titz (zdroj: ČT24)

Podpis pod projektem Wilson

Exstarostka Hrubá podepsala v roce 2006 smlouvu na výstavbu víceúčelového objektu na náměstí Míru. Obchodně-bytový komplex měl stát na místě bývalého armádního areálu. Podpis smlouvy na projekt byl ale v rozporu se závazky, které mělo vedení městské části vůči původnímu majiteli pozemků, kterým je Ministerstvo obrany. Ministerstvo v minulosti pozemky na město bezúplatně převedlo. Jako podmínku si ovšem stanovilo, že areál nebude využit pro komerční účely.

Podle obžaloby bývalá starostka Hrubá porušila tyto podmínky podpisem smlouvy s firmou Wilson Properity. Právě ta chtěla v lokalitě postavit dům s obchody i s osmdesáti novými byty. Vedení městské části společnosti pronajímalo bývalý vojenský areál za korunu za metr čtvereční za rok. Firma se na oplátku zavázala dekontaminovat celý prostor a vylepšit také okolí plánovaného domu. Právě tím se Hrubá celou dobu hájí. Podle ní je například dekontaminace několikamilionová investice, do které město díky spolupráci s firmou nemuselo vkládat své finance.