Na zámku v Holešově láká návštěvníky zrekonstruovaná kovárna

Holešov - Na novou atrakci se snaží od poloviny letní sezóny přilákat do místního zámku Holešov. V tamní Zemanově kovárně se otvírá Malé muzeum kovářství. Vzniklo rekonstrukcí původní kovárny pod dohledem pracovníků Městského muzea a galerie. Náročný úklid jim znepříjemňovaly stoleté nánosy železného prachu, který pokrýval prakticky celou původní kovárnu.

Stará panská kovárna stávala na místě vedle zámku už od roku 1550. Sloužila vrchnosti i za vlády zdejších pánů z rodu Rottalů, kteří drželi holešovské panství v letech 1650 až 1762. Do soukromých rukou se dostala 31. března 1776, kdy tehdejší majitel zámku Ludvík Rudolf Erdödy prodal „proti obydlí panského zahradníka ležící kovárnu i s obydlím a všemi inventárními věcmi“ poddanému kováři Václavu Gargulákovi za 2000 rýnských zlatých.

Roku 1809 zdědil kovárnu po matce vdově Kateřině její syn Karel Gargulák. Rod Zemanů, podle nichž je kovárna nazývána, získala tuto živnost v dražbě (licitaci) roku 1847.  Posledním kovářem z tohoto rodu byl Emil Zeman, který podle pamětníků do kovárny docházel až do roku 1953.

Posledním kovářem, který v kovárně vykonával kovářské řemeslo, byl až do března letošního roku místní rodák Pavel Ševeček, který získal mnohá národní i mezinárodní ocenění za své luxusní nože vyráběné z damaškové (damaskové či damascenské) oceli.

Ředitel Městského kulturního střediska Pavel Chmelík (zdroj: ČT24)
Vydáno pod