Rozměrné plátno zachycující smrt svatého Václava míří do Gongu

Ostrava – Obraz vídeňského malíře Antona Pettera o rozměrech 8,5 krát 5 metrů zachycující smrt svatého Václava, který ležel 168 let na půdě zámku v Kroměříži, čeká v úterý ráno transport do plynojemu Gong.

Šéf strojírenské společnosti Vítkovice Jan Světlík přispěl na záchranu plátna a den před Dnem české státnosti, to je 27. září, jej poprvé ukáže veřejnosti v přestavěném plynojemu v chráněném průmyslovém areálu Dolní oblast Vítkovice.

„Společnost financovala část restaurátorských prací, které probíhaly u manželů Bergerových v Písečné u Žabmerka, odkud právě plátno z Ostravy přivezeme,“ uvedla mluvčí společnosti Vítkovice Eva Kijonková.

Malbu si u proslulého vídeňského malíře Pettera objednal arcibiskup Maxmilián Sommerau-Beckh. Měl zdobit hlavní oltář olomouckého Dómu svatého Václava. Arcibiskupovi se však obraz nelíbil. Vadilo mu, že Václavův vrah, jeho bratr Boleslav, je na plátně příliš v popředí. Také byl nespokojený, že českému světci chyběla svatozář.

O osud obrazu se začal zajímat kunsthistorik Ivo Hlobil, který na fakt, že by měl být tento zajímavý a mimořádně veůlá obraz stočený na půdě kroměřížského zámku, upozornil olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Ten chtěl, aby se konečně vystavil na veřejnosti.