V Olomouci roste nový mrakodrap

Olomouc - Olomouc má novou dominantu. Je jí více než sedmdesát čtyři metrů vysoká budova BEA centra na třídě Kosmonautů. Objekt je nejvyšší současnou stavbou ve městě. Po dokončení nabídne prostor malým a středním podnikatelům. Zázemí tu najdou také studenti soukromé vysoké školy.

Od Prostějova, Šternberka nebo od Ostravy. Ať už se člověk dívá na Olomouc z kterékoliv strany – objekt BEA centra nepřehlédne. Ke dvěma nižším stavbám spojeným halou totiž přiléhá téměř čtyřiasedmdesát metrů vysoká budova. Devatenáct nadzemních podlaží, celoskleněná zavěšená fasáda, patnáct a půl tisíce metrů čtverečních plochy. BEA centrum je ještě o čtyři metry vyšší než vůbec první olomoucký mrakodrap v Jeremenkově ulici. „Počet podlaží je stejný, ale jsou vyšší,“ potvrdil hlavní stavbyvedoucí Matouš Vykoukal. Celá stavba je v současné době hotová z asi pětasedmdesáti procent. Budova po dokončení nabídne kancelářské prostory menším firmám. Dva nižší objekty pak obsadí studenti Moravské vysoké školy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Stavba je ale trnem v oku části obyvatel. Například podle členů občanského sdružení Za krásnou Olomouc kazí společně s výškovým objektem u vlakového nádraží vzhled města. „Svou výškou významně ovlivňují panorama historické Olomouce – té nejcennější devízy, kterou Olomouc má,“ myslí si členka občanského sdružení Martina Mertová.

„Přece není panorama Olomouce jenom z 19. nebo 18. století. Třeba v Paříži, Římě i jinde jdou obdobnou cestou,“ oponuje investor Josef Tesařík. Novou budovu, která přijde na čtyři sta milionů korun, by dělníci měli dokončit v závěru tohoto roku.