Sestry chtějí pochodem do Soluně podpořit obyvatele Řecka

Brno - Z brněnského parku Lužánky vyrážejí do řecké Soluně dvě sestry - cvičitelky jógy - Anna a Christina Smutny. Chtějí podpořit obyvatele Řecka zmítaného krizí. Mnozí z jeho obyvatel teď Řecko opouští, sestry se rozhodly podniknout opačnou cestu, dlouhou 1500 kilometrů.

Na své trase chtějí Anna a Christina Smutny projít Vídeň, Bratislavu Budapešť, Bělehrad a další velká města směrem na jih Evropy. Denně přitom chtějí urazit 30 kilometrů, na konci každého pochodu přitom chtějí pro zájemce pořádat cvičení jógy. „Bojíme se trochu, jak to zvládnou naše nohy,“ směje se Christina. „Myslím, že lidé odcházejí z Řecka, protože tam není práce,“ dodává.

Sestry Anna a Kristina vyrážejí na pochod (zdroj: ČT24)

Obě sestry se narodily v Brně, ale většinu života prožily v Kanadě. Jejich tatínek je sice Čech, ale rodina maminky pochází právě z Řecka, odkud přišla ve druhé polovině 20. století do Brna, kde dosud žije silná řecká komunita.

„Chceme vyjádřit solidaritu s lidmi, kteří trpí úspornými opatřeními řecké vlády. Ve chvíli, kdy lidé opouštějí Řecko, se chceme vydat opačným směrem, spojovat lidi, cvičit jógu a vyžít jen s absolutním minimem,“ doplňuje Christinu sestra Anna.

Sestry chtějí pochodem podpořit i ty, kteří trpí dopady krize nejvíce, tedy uprchlíky. „Díky tomu, že pocházíme z uprchlické rodiny, jsme třetí generací Řeků žijících mimo Řecko. Můžeme upozornit na špatné zacházení s uprchlíky v Řecku a v Evropě.“