Legendární Jiří Raška poletí navždy

Frenštát pod Radhoštěm - Poslední skok Jiřího Rašky vytesá jistebnický sochař Miroslav Rybička. Téměř dvoumetrová plastika bude připomínat jeho nejen olympijské úspěchy. Pískovcový náhrobek společně s ostatky sportovce bude umístěn ve Valašském Slavínu rožnovského skanzenu ve státní svátek 28. září.

Legendární zlatý olympijský skok na lyžích z roku 1968. Bez přistání. Jiří Raška během něj poletí navždy. Do pískovce ho vytesá jeho přítel akademický sochař Miroslav Rybička. Ve svém ateliéru má kvůli tomu skokanovu vítěznou lyži. „Já jsem ji potřeboval, abych viděl, jak vypadalo vlastně vázání v té době, ta bota tady drží v jednom místě a v tom náporu ta lyže má skoro pět kilo,“ popisuj své dílo akademický sochař Miroslav Rybička. Náhrobek bude vytesán z hořického pískovce. A právě v Hořicích v teď dvoumetrový kvádr opracovávají nahrubo. „Ten mládenec, který to dělá teď, mi vyseká tu figuru, to všechno na zubák, jak mi říkáme a já to potom musím přijít dokončit,“ dodal Rybička. Poslední úpravy kvůli slunečnímu svitu, který je všude jiný, dopracuje Miroslav Rybička přímo v rožnovském skanzenu den před oficiálním odhalením, tedy 27. září.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Jiří Raška bude ve Valašském Slavínu odpočívat vedle dalších slavných sportovců, Ludvíka Daňka nebo Emila Zátopka. „Valašský Slavín vznikl v roce 1969, jsou tady nejen spisovatelé, etnografové, malíři, folkloristi, ředitelé muzea - ti sportovci do toho taky patří,“ říká ředitel muzea Vítězslav Koukal. Jméno nejslavnějšího českého skokana ponese od září i sportovní areál ve Frenštátě pod Radhoštěm. Osm měsíců po jeho smrti, 1. září, se tady uskuteční slavnost, jejíž součástí bude i vznik Memoriálu Jiřího Rašky.