Desítkám romských rodin hrozí v Ostravě vystěhování

Ostrava - Více než stovka ostravských Romů se může ze dne na den ocitnout na ulici. Jedná se o patnáct rodin, kterým skončila nájemní smlouva a majitel ji už nechce prodloužit. Zdevastovaný dům chce totiž opravit a nabídnout tu ubytování studentům. V sousedství je totiž vysoká škola.

Dvacet let bydlí Irma Gáborová na Palackého ulici 97. Dům, který patřil kdysi městskému obvodu, před šesti lety koupil soukromník. Nájemní smlouvu jí pak, tak jako ostatním, prodlužoval měsíc po měsíci, aby předešel problémům s neplacením činže. Jenomže ode dneška patří dům nově stavební firmě a ta poslala už v pondělí lidem dopis, že se mají vystěhovat. „Vůbec nemám žádné dluhy, po operaci jsem,“ rozčiluje se Irma Gáborová.

„Už v průběhu obchodu jsme se kontaktovali s majitelem, že jim nebude prodloužena nájemní smlouva,“ uvedl majitel domu Kamil Viertigroch. Některé rodiny tak už dnes bydlí v domech načerno. Vystěhování jim zatím nehrozí. Nový majitel jim chce dát ještě dva měsíce, aby si v klidu našli střechu nad hlavou. „Naše pracovnice v terénu zjišťují situaci zejména rodin s dětmi, protože my se musíme ze zákona postarat hlavně o děti,“ vyjádřil se místostarosta Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Tomáš Kuřec. Obrovský sociální problém by totiž měla v tu chvíli radnice Moravské Ostravy. Pro Romy, kteří by skončili na ulici, střechu nad hlavou nemá. Zamezit vystěhování obyvatel chce ale občanské sdružené Vzájemné soužití. Chystá se podat žalobu u soudu s tím, že majitel jedná nemravně.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

A problémy s neplatiči mají i o kousek dál v takzvaném Přednádraží. Už od pátku tam lidem kvůli nim neteče voda. Z 55 rodin jich totiž v domě žije víc než polovina načerno a majitel se rozhodl, že za ně vodu platit nebude a snaží se je vystěhovat. „Bylo podáno trestní oznamení na lidi, kteří neoprávněně obývají ty byty. Budu tlačit na policii, aby nepřihlížela páchání trestného činu a konala,“ tvrdí majitel domů na Přednádraží Oldřich Roztočil. Pitná voda pouze z cisterny bude podle majitele pro lidi na Přednádraží i v příštích týdnech. Dokud se policie nerozhodne, jak bude dál postupovat a v domech budou i dál žít lidé bez nájemních smluv.