Olomouc už není stotisícovým městem

Olomouc - Olomouc už není stotisícovým městem. Ukázala to čísla Českého statistického úřadu po sčítání lidí z minulého roku. Mnoho mladých rodin se z Olomouce stěhuje do vesnic v jejím blízkém okolí. Právě těm obyvatel přibývá i díky nižším cenám stavebních parcel.

Podle statistiků přichází Olomouc o své obyvatele už delší dobu. „Celkově se od roku 2000 z města vystěhovalo o tři a půl tisíce obyvatel více, než se do města přistěhovalo. Toto souvisí s procesem suburbanizace, kdy se obyvatelé velkých měst stěhují do okolních obcí,“ potvrdila Jarmila Benešová z olomoucké pobočky ČSÚ. Právě Velký Týnec je jednou z takových vesnic. Má teď nejvíce obyvatel v historii, a to i díky dobrým podmínkám pro mladé rodiny. „To si rozmyslíte, jestli tu investici do stavby rodinného domu provedete ve městě, kde ta parcela je třeba cenově úplně někde jinde, než tady u nás na vesnici, tady jsme v přírodě a druhou nohou jste v krajském městě,“ říká starosta obce Petr Hanuška.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Výsadu stotisícového města ztratila Olomouc po dlouhých 32 letech. Poprvé měla Hanácká metropole 100 tisíc obyvatel v roce 1979. „Lidé se stěhují do těch blízkých obcí, kde si staví rodinné domky, ale dál jezdí do Olomouce do práce, dál tady jezdí na úřady. To statistické číslo ještě neznamená, že by poklesl význam města jako centra té oblasti,“ myslí si náměstek primátora Olomouce Ivo Vlach. Podle evidence obyvatel ale ve městě sto tisíc lidí dál bydlí. I tak ale Olomouc ztratila páté místo mezi největšími městy republiky, když ji předskočil Liberec.