Dokořán 2012 - nejvýznamnější kulturní akce Karviné začíná

Karviná – Festival Dokořán, který se stal nejvýznamnější kulturní akcí v Karviné, právě začíná. Na osmý ročník, jehož hlavní scéna je v přírodním areálu Loděnice v Parku Boženy Němcové v Karviné-Fryštátě, míří kolem šedesáti kapel, zpěváků, divadelních souborů a dalších více i méně známých umělců. První den bude patřit hlavně regionálně známým skupinám, ale také oblíbené polské formaci Tabu.

Jednou z hlavních hvězd celého Dokořán je letos ostravská skupina Buty, která se aktuálně dostala do centra pozornosti, protože po šesti letech vydala nové album Duperele, podle kritiků vůbec ne špatné. Zaručenou kvalitou by měla být Vypsaná Fixa, hiphopová formace Prago Union, mezinárodní obsazení rozšíří rakouská skupina My Glorious. Do zaměření festivalu zapadá i herec a písničkář Jiří Schmitzer a mnoho dalších.

Festival vymyslela v roce 2005 nezisková organizace Dokořán, která si vzala za cíl oživit kulturní dění v hornickém městě. Neziskovou organizaci vede Daniel Cieślar.

„Naše osmileté dítě, Dokořán, roste do krásy a dospívá. Zní to asi jako klišé, ale my to tak vidíme a podle reakcí návštěvníků i oni vnímají zlepšení v organizaci, pečlivějším výběru interpretů a zajímavějším programem,“ řekl před zahájením festivalu Cieślar. Festivalu se už dostalo několika ocenění. Například Lidové noviny loni zařadily Dokořán mezi deset nejlepších festivalů v České republice.

Vedle hlavní scény organizátoři připravili taneční, klubovou, divadelní i filmovou scénu, workshopy a besedy.