Pálenicím hrozí slabá sezóna

Ostrava - V pěstitelských pálenicích začala nová sezóna. Lidé si dávají vypálit své první ovoce. Podle ovocnářů je ho ale málo. Jarní mrazy totiž poničily úrodu na celé Moravě i ve Slezsku. Ceny za vypálení alkoholu se proto můžou zvyšovat.

Skoro dvě stě litrů ovocného kvasu. Za dvě hodiny z nich v pálenicích vypálí až deset litrů destilátu. Teď přijímají první objednávky. „Na měsíc už máme naplánováno. Dvakrát týdně pálíme tak 4 až 5 várek,“ říká pracovník pálenice Bohuslav Klimek. Ovocnáři ale pálenicím dobrou sezonu nepředpovídají. Letošní úroda bude podle nich asi nejhorší, jaká kdy na Moravě a ve Slezsku byla. Největší škodu napáchaly podle ovocnářů květnové mrazy. Zasáhly sady od Znojma až po Havířov. „Intenzita toho poškození je rozdílná, od 50 až do 100 procent,“ uvedla tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová,

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Majitelé pálenic se ale nedostatku zákazníků zatím nebojí. „V některých obcích hlásí, že mají ovoce o hodně méně, ale v některých částech mají ovoce dost,“ tvrdí majitel palírny Josef Jašek. Pálenice musí za každý litr stoprocentního lihu odvést 143korunovou spotřební daň. Jakou konečnou cenu si za vypálení určí, je jen na nich. A můžou i zdražovat. Českou televizí oslovení majitelé o tom za tím neuvažují.