V Jeseníku roste počet narkomanů

Jeseník - Špatná zpráva z Jesenicka – roste počet lidí závislých na tvrdých drogách. Takové jsou poznatky zdejšího kontaktního centra. Přibývá nových klientů, kteří mají zájem o výměnu injekčních stříkaček. Jejich spotřeba během posledních měsíců extrémně vzrostla. Na vině je mimo jiné i blízkost hranic s Polskem, kam si narkomané jezdí pro léky potřebné k výrobě pervitinu.

Vysoká nezaměstnanost, nuda, nízká cena drog – i to jsou důvody, proč na Jesenicku přibývá narkomanů. Dokládají to počty vyměněných stříkaček. Zatímco předloni vyměnili v K-centru 15 tisíc setů, loni už to byl dvojnásobek. A letošní rok se vyvíjí podobně. „Je to sociální nejistotou, která na Jesenicku panuje. Vede to k vyššímu nárůstu zneužívání návykových látek všeobecně,“ myslí si vedoucí K-centra Soňa Rozbořilová. Kontaktní centrum má čím dál více nových klientů. Kromě výměny injekčních stříkaček nabízí svým klientům i možnost se osprchovat, vyprat si své oblečení, nebo se za symbolickou cenu i najíst. Počty narkomanů ovlivňuje podle odborníků i blízkost Polska. V Česku je prodej léků s obsahem pseudoefedrinu omezený, jenže za hranicemi jsou snadno dostupné. „Polsko, Německo, Rakousko – tam se zvýšil prodej léčiv, které nejsou na předpis a nejsou omezené počtem kusů,“ potvrdil ředitel občanského sdružení Darmoděj Josef Vondrka.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Převoz léčiv k výrobě drog z Polska mapuje i jesenická policie. Od roku 2008 testuje přítomnost drog i u motoristů. „Počet záchytů řidičů jedoucích pod vlivem drog rok od roku narůstá, jsme malý okres a policisté mají na tuto problematiku větší prostor,“ vyjádřila se mluvčí PČR Jeseník Tereza Neubauerová. Systém výdeje léků by se měl u našich zahraničních sousedů v budoucnu zpřísnit. Legislativní změny jsou ale poměrně zdlouhavý proces.