Oprava Svinovských mostů přechází do další fáze, uzavírka bude v opačném směru

Ostrava - Největší dopravní uzavírka v historii Ostravy přináší další komplikace. V sobotu o půlnoci město uzavře druhou polovinu velmi frekventovaných Svinovských mostů. Pro řidiče to znamená, že ve směru z centra do Poruby začnou jezdit objížďkami - nejméně do konce roku.

V neděli už řidiči při cestě z centra Ostravy do Poruby po Svinovských mostech neprojedou. Musejí počítat i s dvacetiminutovým zpožděním. Mosty stavbaři opravují víc než půl roku. Teď ale uzavírku přenesou do opačného směru. Podle dopravních expertů tak na řidiče čekají ještě větší komplikace. „Ten problém je v tom, že se z velice kapacitních komunikací jako je dálnice a Rudná ten proud vozidel dostane do takových trychtýřů, což jsou ty jednopruhové vjezdy na křižovatkách,“ upozornil dopravní projektant Pavel Roháč. Stometrový úsek na ulici 17.listopadu bude pro řidiče zřejmě nejhorší. Do Poruby tudy totiž začne denně přijíždět asi 20 tisíc aut a to je o čtvrtinu víc než tato silnice pojme. Dopravní experti tady proto předpovídají až dvoukilometrové kolony aut. „Je možnost tvorby zácp v krizových místech. Pro ty máme i požádanou asistenci státní policie. Jedná se o 6 křižovatek a jeden sjezd z dálnice,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Tomáš Sucharda.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Dálnice ve městě, která slouží jako objížďka, je během rekonstrukce Svinovských mostů pro řidiče bezplatná. Na změny se ale musí připravit i lidé, kteří cestují veřejnou dopravou. Provizorní autobusovou zastřávku U vodárny v Ostravě Nové Vsi dopravní podnik zruší a přenese ji zpět na Svinovské mosty. Tramvajové dopravy se rekonstrukce Svinovských mostů zatím nedotkne. Celá stavba má být hotová nejpozději příští rok na jaře.  Stavbaři by ji ale chtěli dokončit, pokud to stihnou, už v prosinci.