Brněnští volejbalisté chtějí skončit v nejlepší pětce

Brno – Brněnští volejbalisté vlétli do přípravy dva a půl měsíce před startem nového mistrovského ročníku. Osmý tým uplynulé sezóny zůstal až na drobné změny pohromadě a po několika letech balancujících nad sestupovou propastí chtějí hráči nejen vybojovat jako v loňském ročníku postup do play off. Ambice jihomoravského klubu míří tentokrát do vyšších pater, po základní části chce figurovat dokonce v nejlepší pětce. Po pětileté pauze se navíc reprezentanti Volejbalu Brno představí v evropské soutěži.

Do tréninkového drilu se Brňané vrhli tentokrát netradičně už jedenáct týdnů před startem volejbalové extraligy. Olympijské hry v Londýně totiž zamíchaly termínovou listinou všech evropských soutěží, a ani Česká republika není výjimkou. V domácí soutěži se brněnský tým představí poprvé až 20. října. „Tak dlouho přípravu považuji až za nešťastnou. Samozřejmě bude dost záležet na tom, jak to pojmou trenéři. Podle mě bychom se stoprocentně měli začít soustředit až po soustředění 20. srpna,“ není z pozdního startu extraligy nadšený brněnský blokař Martin Klapal.

Brněnský tým nehlásí žádné výrazné změny. Vedení klubu se podařilo udržet zkušeného kouče Miroslava Malána, který dokázal mužstvo dovést až do play off, kde Brňané nakonec ve čtvrtfinále podlehli pozdějšímu extraligovému mistrovi z Českých Budějovic. „Určitě nebudu kádr stavět na individualitách, protože volejbal je kolektivní hra a právě kolektivním výkonem jsme v uplynulé sezóně dokázali vybojovat maximum,“ má jasno hlavní trenér Miroslav Malán.

Rozhovor s trenérem Miroslavem Malánem (zdroj: ČT24)

Delší přípravnou fázi tak vyplní brněnský klub pilováním herních dovedností jak v hale, tak na venkovním hřišti. Chybět nebude ani pořádná dávka přípravných zápasů. V letošním extraligovém ročníku mají Brňané vyšší ambice než v minulých ročnících, kdy se bojovalo především o udržení, nebo proklouznutí do play off. Letos chtějí útočit na umístění v nejlepší pětce. „V loňské sezóně jsme měli štěstí, že až v posledním kole jsme do play off vůbec postoupili. Tentokrát chceme po základní části skončit mezi prvními pěti kluby, a pokud to půjde, tak v nejlepší čtverce,“ nastínil plánované tabulkové postavení kouč Malán.

Fanoušky brněnského klubu může mrzet jen odchod Adama Zajíčka. Mladá naděje zamířila z jihu Moravy do stříbrného Liberce. Na bloku ho nahradí věčný navrátilec do brněnského dresu Martin Klapal. „Jsem tady doma a domluva s vedením probíhá vždy bez problému. Navíc letos bych chtěl s Brnem dojít dál než jen do čtvrtfinále play off, ta sestava má určitě na víc,“ netajil se svými představami šikovný blokař. Osmý tým uplynulé sezóny tak hledá už jen kvalitního hráče na post libera.

Po pětileté pauze se brněnský tým představí i v pohárové Evropě. Ve Vyzývacím poháru změří v polovině listopadu síly s bulharským soupeřem CVC Gabrovo. „Pro tým je určitě skvělé, že pozná i jiné soupeře než na domácí scéně. Někam se podíváme a poznáme jiný styl hry. Kam až můžeme dojít, bude záležet na tom, jací soupeři se nám postaví do cesty,“ vidí šance svého týmu Klapal.