Lidových vypravěčů ubývá. Opět po roce se sešli v Lanžhotě

Lanžhot - Doby, kdy televize byla ještě v plenkách a rozhlas přepychem, si dnes připomněli v Lanžhotě na Břeclavsku při přehlídce lidových vypravěčů. Její aktéři dokázali, že zábavná interpretace veselých příběhů ze života stále bavit dokáže.

Smích se lanžhotským areálem rozléhal už po nedělní sedmé hodině ráno. Vypravěči z lidu dali vzpomenout folklorní tradici, která k jižní Moravě patřívala stejně neodmyslitelně jako lidové písně.

„Tento rok máme tři vypravěče a vždycky nám něco řekne i někdo z publika, takže je veselo,“ řekl organizátor akce Břetislav Osička.

Tradiční forma zábavy i přes snahu příznivců folklóru z jižní Moravy postupně mizí, moderní doba vytvořila vypravěčům silnou konkurenci. „Před třiceti lety nebyly žádné počítače ani mobily. Dnes má každý televizi a my vypravěči to máme těžší a těžší,“ posteskl si lidový vypravěč Jožka Pavlíček.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Podle dalšího z vypravěčů Karla Kopřivy je především důležité, aby se diváci bavili. „Musí být veselo. Připravil jsem si historku ze života,“ řekl.

A recept na úspěch? S dobrými vypravěči je to jako s lanžhotským přegulňákem, tradičním koláčkem, který dal jméno i vypravěčské přehlídce. Aby lidem chutnal, musí být ze správného těsta.