Mobilní aplikace má být bičem na černé skládky

Brno – V boji s černými skládkami má ekologům, radnicím i občanům pomoci nový ekologický projekt ZmapujTo. Díky mobilní aplikaci pro chytré telefony může kdokoliv zapsat nelegálně uložený odpad do interaktivní mapy. Zapojené obce pak rychleji získají přehled o černých skládkách na svém území. Veřejnost naopak uvidí, která místa ilegálním odpadem trpí nejvíc a jak si radnice vede při jeho odstraňování.

Černé skládky trápí většinu českých měst a obcí, které za jejich odstranění platí ročně miliony korun. Ekologové proto na pomoc v boji proti nelegálním smetištím využili moderní techniku – mobilní aplikace, chytré telefony a internet. 

Postup je jednoduchý – každý, kdo najde ilegální skládku a má po ruce chytrý telefon, si může za pár vteřin zdarma stáhnout aplikaci TrashOut. S její pomocí pak do interaktivní mapy zaznačí kdy, kde a jak velkou skládku našel. „Skládku jednoduše vyfotí, do aplikace zakliká jak je velká, jaké odpady se na ní nachází a skládka se automaticky odešle do systému,“ popsal fungování aplikace spoluautor projektu Miroslav Kubásek. Záznam se ihned zobrazí v interaktivní mapě na webu ZmapujTo. Mapa je navíc propojená s katastrem nemovitostí. Každý tak může vidět, kdo je majitelem dotčeného pozemku – a má tedy ze zákona povinnost odpadky odstranit.

Aby nebyl projekt jen bezzubou černou listinou, ale měl možnost s likvidací skládek skutečně pomoci, nabízí autoři projektu i balíček služeb pro radnice. „Systém je namyšlený tak, že avízo o každé skládce přijde příslušnému úřadu se všemi náležitostmi - tedy fotografii, popisem místa a obsahu. Úřad na to pak může obratem reagovat,“ vysvětlil Kubásek. Kromě informace, že na území obce byla nahlášena nelegální skládka, kterou je třeba zlikvidovat, mohou úřady na svůj web umístit i statistiku. Ta v reálném čase zobrazí počty nahlášených a vyčištěných skládek nebo náklady na jejich odstranění. 

„Já si myslím, že velikou skládku už tady těžko najdeme, ale často se stává, že prostě někdo vyhodí z auta pytel z odpadky. To se může stát i tady u nás a čím dříve se o tom dozvíme, tím to bude pro městkou část i levnější.“

starostka zapojené městské části Brno - Nový Lískovec Jana Drápalová (SZ)

Systém běží teprve měsíc. V Brně už uživatelé nahlásili 23 ilegálních skládek, celkem je jich v mapě zhruba 60 po celé republice. Z místních radnic jako první projevila zájem brněnská část Nový Lískovec, dalších 5 obcí se připojí v brzké době. „Nový Lískovec tuto aplikaci testuje, po prázdninách kontaktujeme i ostatní obce a rozjedeme projekt naplno,“ slíbil Kubásek.

Černá skládka je nelegální uložení odpadů. Z nezabezpečené černé skládky mohou unikat škodlivé či jedovaté látky do ovzduší, půdy i vody – může tak vážně poškozovat lokální ekosystém a ohrožovat například zdroje pitné vody pro místní obyvatelstvo. Na těchto skládkách se obvykle vyskytují hlodavci, kteří pak mohou přenášet různá infekční onemocnění. Podle druhu „uskladněného“ materiálu může hrozit i nebezpečí vznícení a požáru okolních hořlavých objektů (budov, lesa a podobně).

Zdroj: ZmapujTo