Kandidátky do krajských a senátních voleb se uzavřely

Brno – Zhruba za dva měsíce se otevřou volební místnosti a občané České republiky budou moci zvolit nové vedení krajských úřadů. Obyvatelé některých okresů pak navíc obmění i své zástupce v Senátu. Kandidátní listiny se uzavřely v úterý v 16 hodin. Strany teď čeká nejintenzivnější část volební kampaně. Jak se partaje na jižní Moravě na volby chystají, jaký je jejich program, a co bude volební kampaň stát? Odpovědi pro vás zjišťovala Česká televize.

Krajské volby a první kolo voleb do Senátu se budou z rozhodnutí hlavy státu konat 12. a 13. října. V obou bude o udržení své nadvlády nad regiony i horní komorou Parlamentu usilovat ČSSD, o přízeň voličů se bude ucházet opět především s kritikou vládních reforem. Sociální demokraté v minulých krajských volbách získali voličskou přízeň pro 280 ze 675 krajských mandátů, obhajovat budou všech 13 hejtmanských postů. Občanská demokratická strana při posledním klání o nadvládu v krajích přišla kromě hejtmanů i o 111 z 291 křesel krajských zastupitelů. Do volebního boje na jižní Moravě kromě ODS a ČSSD zasáhne dalších 21 stran a uskupení, celkem se na všech kandidátkách sešlo 1164 jmen.

Česká pirátská strana

Kandidáti Pirátů v čele s lídrem Lukášem Novým chtějí oslovit voliče řadou regionálních témat - dokončení rychlostního spojení s Vídní, nadbytečná výstavba spojovacích tangent mezi dálnicemi, stejně tak kritika projektu rychlostní silnice R43. Piráti také podporují větší transparentnost krajské správy - všechny smlouvy i zadávací dokumentace výběrových řízení by měly být dostupné na internetu.

Web strany zde.

Česká strana sociálně demokratická

Do boje o post prvního muže kraje poslala ČSSD současného hejtmana a poslance Michala Haška. Voliče chtějí oslovit důrazem na témata zdravotnictví, dopravy, školství a sociální oblasti. Kromě klasických prostředků jako billboardy, inzerce v novinách a na internetu, kontakt přes sociální sítě a web budou voliče oslovovat i kontaktní kampaní, například objížděním regionu mikrobusem. Kampaň strana financuje centrálně, celkové náklady za senátní i krajskou propagaci přijdou stranickou kasu na 90 milionů.

Web strany zde.

Dělnická strana sociální spravedlnosti

Jedničkou na třiatřicetimístné kandidátce Dělnické strany je Simona Skoumalová. Podle ní bude strana v kampani klást důraz hlavně na sociální jistoty, voliče chtějí oslovit kontaktní kampaní – infostánky, letáky a mítinky.

Web strany zde.

Folklor i Společnost

Web strany zde.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

Křesťanské demokraty povede do krajských voleb už poněkolikáté Stanislav Juránek. Současný náměstek hejtmana zastával post prvního muže kraje už v letech 2000 až 2008. KDU-ČSL i letos sází na tradiční témata jako rodina, vzdělání a sociální politika, hlavně výstavba bytů pro mladé rodiny i seniory. V programu se objevuje i boj proti korupci a hazardu nebo podpora venkova. 

Podle krajského tajemníka strany Petra Cajzla vydá partaj na předvolební kampaň asi 4 miliony korun. Kromě billboardů a volebních novin budou mít voliči možnost setkat se s kandidáty i při kontaktní kampani. Cílit chtějí hlavně na nové voliče.

Web strany zde.

Komunistická strana Čech a Moravy

Komunisté celkem vydají na svoji propagaci před volbami 10 milionů korun na celou republiku, v kraji výbor přispěje 100 tisíc, některé okresy přispívají také kolem 10 tisíc korun. V programu se KSČM zaměří na témata jako zdravotnictví, doprava, vzdělávání a sociální politika. Jejich příznivci budou moci podepsat petici proti restituci církevního majetku a jihomoravští voliči budou moci připojit svůj podpis i pod petici proti zvýšení spotřební daně na víno. Kampaň bude individuální a cílená na osobní kontakt. Voliče osloví pomocí volebních novin i propagace v médiích, vynechají naopak kampaň prostřednictvím billboardů.

Web strany zde.

Konzervativní strana

V kampani bude strana nejvíc klást důraz na hospodárnost. Z toho vychází i způsob kampaně – drahé billboardy vymění za kontaktní kampaň v ulicích a rozdávání letáků.

Web strany zde.

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)

Web strany zde.

Moravané

Moravané jako jedničku do krajských voleb nasadili starostu obce Pasohlávky Tomáše Ingra. Pod heslem „Peníze Z Moravy patří na Moravu“ bude strana upozorňovat na dlouhodobé podfinancování Moravy a Slezska, kromě toho Moravané prosazují i zrušení krajů a jejich nahrazení zemským zřízením nebo obnovu krajiny a navrácení tradičních plodin.

Web strany zde.

Národní socialisté - levice 21. století

V čele kandidátky Národních socialistů v Jihomoravském kraji stojí dosavadní krajský zastupitel a vyučující na Masarykově univerzitě v Brně Viliam Záthurecký. Podle předsedy strany Jiřího Paroubka by strana chtěla v kraji získat alespoň 8 až 10 procent hlasů. Stěžejní součástí kampaně budou setkání s voliči v ulicích českých měst.

Web strany zde.

NEZÁVISLÍ

NEZÁVISLÍ DEMOKRATÉ

Občanská demokratická strana

Občanské demokraty povede do voleb místostarosta Blanska a bývalý ředitel krajského úřadu Jiří Crha. Kromě něj bude o křeslo v zastupitelstvu usilovat dalších 69 kandidátů.

Web strany zde.

REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA

„Sdružení nestraníků“

Uskupení sází na známé komunální osobnosti, které nejsou členy žádné konkrétní partaje a často v politice nikdy nepůsobily. Blízkost komunálních politiků a osobností má přinést lepší kontakt s občany. Kandidáti se neřídí  žádnými stranickými direktivami, ale mají přinášet voličům svoji osobní odpovědnost.

Web strany zde.

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

Lídrem kandidátky Zemanovců na jižní Moravě je pedagogický pracovník a bývalý místostarosta Znojma Marian Keremidský. V programu sází na podporu zaměstnanosti, stop zadlužování a korupci a boj proti privatizaci nemocnic.

Web strany zde.

Strana soukromníků České republiky

Programové cíle Strany soukromníků mají, jak název napovídá, pomoci drobným živnostníkům. Partaj chce zabránit zvyšování odvodů na sociální a zdravotní pojištění, snížit spotřební daň na pohonné hmoty, ubránit výdajové paušály v současné podobě nebo prosadit povinnost splatnosti faktur do 30 dnů.

Web strany zde.

Strana svobodných občanů

Prvním mužem na kandidátce Svobodných občanů je vědecký a akademický pracovník Jiří Martinec. Program strany klade důraz na kritiku zadlužování kraje a přebujelých krajských dotací, podporu zavedení lidového práva veta a zprůhlednění veřejných zakázek.

Web strany zde.

Strana zelených

Kandidátku Zelených vede starostka Nového Lískovce Jana Drápalová. Za zhruba 350 tisíc chtějí kampaní oslovit voliče pomocí reklamy ve vozech veřejné dopravy, inzeráty na webu, facebooku, infostánky v ulicích a dalšími akcemi. Pozornost voličů chtějí upoutat důrazem na problémy dopravy, územní plánování, veřejnou dopravu a regionální vzdělávání. Cílit budou i na obyvatele obcí postižených územním plánováním.

Web strany zde.

SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové - ZMĚNA PRO JIŽNÍ MORAVU

Strana Suverenita zatím nechce zveřejnit rozpočet ani styl kampaně, do voleb v kraji stranu povede brněnský advokát Richard Novák.

Web strany zde.

TOP 09 a Starostové pro Jihomoravský kraj

Jedničkou na kandidátce uskupení TOP 09 a Starostů a nezávislých v Jihomoravském kraji je bývalý starosta Židlochovic Jan Vitula. Na kampaň, v níž se chtějí soustředit hlavně na podporu vědy a inovací v kraji, vydají předběžně 3 miliony korun. Sázet budou na osobní setkání s voliči i netradiční formy oslovování, které zatím nechtějí prozradit. K propagaci využijí také moderních elektronických prostředků.

Web strany zde.

Věci veřejné

Do boje o hejtmanské křeslo vyrazí Věci veřejné v čele s Janem Blažkem. Podle jeho slov se bude strana v kampani věnovat jak celostátním tématům, jako je boj proti korupci, tak i regionálním, jako například podpora zemědělství, doprava, zdravotnictví nebo školství. Partaj také kritizuje přebujelost samotné krajské správy, na které je podle Blažka možno ušetřit až 6 milionů ročně. Voliče budou Věci veřejné oslovovat hlavně přímo, kontaktní kampaní.

Web strany zde.

Volte Pravý Blok

Partaj Volte Pravý Blok, v jejímž čele stojí už po léta signatář Charty 77 Petr Cibulka, vstoupí do krajských voleb s názvem strany čítajícím celkem 224 slov. Uskupení tradičně využívá dlouhý název strany k prezentaci svého volebního programu.

Web strany zde.

V Senátu bude obhajovat nejsilnější vládní partaj jednou tolik postů oproti svému opozičnímu rivalovi ČSSD. „Pozice je díky obhajobě takového počtu míst složitá a nebude vůbec jednoduché výsledek uhájit,“ přiznal místopředseda a volební manažer ODS Pavel Drobil. Komunisté a lidovci sází na své komunální a krajské politiky a poslance.

Kandidáti pro senátní volby v okrsku BŘECLAV

Ing. Jan Hajda (ČSSD)

Mgr. Zbyněk Chlumecký (SNK Evropští demokraté)

MUDr. Eva Klimovičová (nezávislá kandidátka) 

Ing. Luděk Mikulecký, LL.M. (TOP 09 a Starostové)

RNDr., Mgr. Stanislav Palša (NS – Lev 21)

Ing. Pavel Procházka (ODS) 

Zdeněk Tesařík (KSČM) 

MUDr. Radim Uzel, CSc. (Strana Práv Občanů ZEMANOVCI)

Ing. Miroslav Volařík (Konzervativní strana)

Mgr. Richard Zemánek (KDU-ČSL)

Senátní volby v okrsku BRNO-MĚSTO

Karel Rais (TOP 09 a STAN)

Daniel Rychnovský (KDU-ČSL)

Martin Říha (KSČM)

Stanislava Slavíková (ČSSD)

Richard Svoboda (ODS)

Eliška Wagnerová (nezávislá, za Stranu zelených)

Další strany a uskupení, které zaregistrovaly svého kandindáta:

ANO 2011

„Sdružení nestraníků“

Národní socialisté – levice 21. století

Česká pirátská strana

Vydáno pod