Boj o společenský dům v Prostějově

Spor o zachování společenského domu v Prostějově se dostane až před Nejvyšší soud. Před čtyřmi roky chtěla postavit radnice místo stávajícího Kulturního centra novou obchodní galerii se společenským sálem. Vítěz zakázky, společnost Manthellan, už ale tuto podmínku ve smlouvě neměl. Podle bývalého zastupitele Jana Navrátila je takový postup pro město nevýhodný.

Proti plánovanému bourání společenského domu se postavila i část prostějovských obyvatel. Více než dva a půl tisíce lidí podepsalo petici pro jeho zachování. Nelíbí se jim postoj města, které nepožaduje výstavbu sálu, zachování tržnice aj. Navíc jsou přesvědčeni, že investor tak velmi levně přišek k pozemkům, které může použít čistě pro obchodní účely.  

Společnost Manthellan vzkazuje, že plánuje postavit obchodní centrum, parkoviště, prostory pro administrativu, bytový dům a obchodní galerii. Sdružení Pro Prostějov však poukazuje i na to, že půl roku před podepsáním smlouvy si město Prostějov nechalo udělat i právní analýzu smluv a doporučení znělo: smlouva je pro město nevýhodná, nepodepisujte ji.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Magistrát se před časem rozhodl prodloužit fungování společenského domu až konce plesové sezóny v roce 2014. Co bude s takzvaným Kaskem potom, se ale zatím neví.

Vydáno pod