Na Šeráku se běželo o mistrovství světa

V Jeseníkách se rozhodovalo o složení české reprezentace na mistrovství světa v běhu do vrchu. Jediným vypsaným kvalifikačním závodem byl běh na Šerák a při neúčasti Roberta Krupičky, který dostal divokou kartu, si vítězství mezi muži pojistil reprezentant v běžeckém lyžování a zároveň skvělý vrchař Jiří Magál.

Organizátoři oproti loňskému ročníku protáhli trať, která pro muže nově měřila 12,5 kilometru s převýšením 1165 metrů. Pětatřicetiletý Jiří Magál neměl s vítězstvím v Jeseníkách problémy a po 56-ti minutách a 44-ti vteřinách vystoupal k chatě na Šeráku jako první a zajistil si postup na mistrovství světa. Pro Magála je však stále prioritou běžecké lyžování a neví zda se za měsíc v italském Ponte di Legno postaví na start. Na světovém šampionátu by neměl chybět Jan Havlíček a Marti Frei, kteří se ztrátou půl minuty na Magála doběhli jako druhý a třetí a přesvědčili o své formě trenéra české reprezentace.

Hodně otazníků visí nad složením reprezentace v kategorii žen. Na zkrácené 9,5 kilometrů dlouhé trati vyhrála ostravská Petra Pastorová, jenže kromě nominované olympioničky Ivany Sekyrové a bronzové medailistky Pavly Schorné Matyášové chyběla i indisponovaná Pavla Havlová a výkonnostně nepřesvědčila Kamila Gregorová.

Reportáž Davida Knebela (zdroj: ČT24)

O definitivním složení české reprezentace se rozhodne během tohoto týdne. Mistrovství světa se koná poslední srpnový víkend v Itálii.