Za co se utrácí peníze? Podívejte se do registru veřejných zakázek!

Veřejné zakázky jsou jedním z hlavních témat poslední doby. Není se čemu divit, různé příběhy o jejich manipulaci jsou předkládány s týdenní pravidelností a v množství různých kauz se už pomalu nedá ani orientovat. I přesto – nebo právě proto – bychom se měli v problematice rozdělování veřejných peněz pomocí otevřených soutěží orientovat trochu lépe. Vždyť jen od roku 2007 se v Jihomoravském a Zlínském kraji rozdělilo ve veřejných zakázkách téměř 80 miliard. Jak vám vysvětlí ekonom a politolog Jiří Skuhrovec, nemusí se ani zdaleka jednat o konečnou částku, i když pochází z oficiálních zdrojů.

Otázku, kam a za jakých podmínek jdou peníze z veřejných zakázek, si položilo i občanské sdružení Centrum aplikované ekonomie, které rozjelo projekt zIndex. Jedná se o hodnocení zadavatelů veřejných zakázek podle zdánlivé průhlednosti výběrových řízení. Zjednodušeně můžeme říct, že každé výběrové řízení má měřitelná kritéria. Při jejich dlouhodobém srovnávání se dozvíme, jestli a jakým způsobem se zadavatel prohřešil od tzv. dobré praxe. Jak má vypadat taková dobrá praxe, stanovuje třeba Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve spolupráci s Evropskou unií. Jedná se především o to, kolik zájemců soutěží, jestli není až podezřele často vybírán jeden dodavatel nebo zda je pro výběr dodavatele používáno veřejné řízení. Pro nás ostatní, kteří se veřejnými zakázkami nezabýváme až tak do hloubky, je tu díky projektu zIndex databáze všech veřejných zakázek od roku 2007, kterou můžeme dle libosti zkoumat. Na otázku, co všechno a v jaké podobě můžeme na serveru vsechnyzakazky.cz prohledávat, odpovídá ekonom a politolog Jiří Skuhrovec.

Jiří Skuhrovec o datech na serveru vsechnyzakazky.cz (zdroj: ČT24)

Databáze na stránkách vsechnyzakazky.cz má i pokročilejší funkce. Nejenže je možné hledat podle zakázky, zadavatele či dodavatele, ale dokonce si můžeme třídit zakázky i podle odvětví a druhu výběrového řízení. Na jaké úkazy můžeme narazit při správném používání registru veřejných zakázek, přibližuje Jiří Skuhrovec.

Jiří Skuhrovec o práci s daty na serveru vsechnyzakazky.cz (zdroj: ČT24)