Správci Podzámecké zahrady bojují s cyklisty

Kroměříž – S neukázněnými cyklisty bojují správci Podzámecké zahrady v Kroměříži. Parkem, který je památkou UNESCO, jich denně projedou až desítky. Zákazové značky nerespektují, přitom jsou u každého vchodu do parku.

Tisíce lidí se ročně přijíždí podívat do Kroměříže na Podzámeckou zahradu zapsanou na seznamu UNESCO. A každý den jsou mezi nimi takoví, kteří porušují nařízení památkářů. Cedule u každého vchodu do parku jasně říkají, že do zahrad je vstup se psy a s koly zakázán. Problémy s neukázněnými cyklisty jsou ale na denním pořádku. 

„Je to škoda, že tam člověk nemůže vjet na kole. Všude je to povolené. A nechat tady kolo, které stojí nějaké peníze, to mi přijde děsně riskantní,“ stěžoval si jeden z návštěvníků. Řada cyklistů navíc přijíždí s věcmi, které vezou v brašnách na kole. V takovém případě už vůbec nechtějí svoje vybavení nechat bez dozoru. 

Památkáři tvrdí, že neukáznění kolaři ohrožují návštěvníky a plaší zvířata. Nejde ale jen o bezpečnost. „V době, kdy je po dešti a jsou rozmočené cesty, nám cyklisté velmi poškozují tyto maltové chodníky,“ řekla mluvčí kroměřížských památkářů Dagmar Šnajdarová.

Hovoří mluvčí kroměřížských památkářů Dagmar Šnajdarová (zdroj: ČT24)

Uhlídat návštěvníky na kole je ale téměř nemožné. Park o rozloze šedesát hektarů má pět vstupů a prohlídku areálu zdarma. Jeden hlídač na všechny nestačí. Výmluvy cyklistů zná už nazpaměť. Hlavně tu nejčastější: cedule se zákazem jsme si nevšimli. „Pak jsou to i raritní výmluvy – například, že si paní jede pro inzulín na místo, kde je veterinární klinika,“ vzpomínal kastelán kroměřížského zámku a zahrad Martin Krčma. 

Chyba je ale i na straně správců rozsáhlého parku. V blízkém okolí není jediná úschovna kol nebo zavazadel. A památkáři to dobře ví. Bohužel pro ně i pro cyklisty na její vybudování nejsou zatím peníze. 

Problémy s cyklisty jsou i v Lednici 

Příjemná, mírně zvlněná krajina na Břeclavsku přímo vybízí k jízdě na kole. I když region cyklisty vítá, někde musí turisté z kola sesednout. Třeba v Lednicko-valtickém parku. Řada cyklistů ale toto nařízení nerespektuje. „Cyklisté se potkávají s pěšími turisty a dochází k nepříjemným kolizím. Samozřejmě cyklistika také škodí parkovým cestám, které na takový provoz nejsou stavěny,“ stěžovala si kastelánka zámku v Lednici Ivana Holásková.

Vydáno pod