Ve Svratce uhynuly tisíce ryb. Nikdo zatím neví proč

Brno – Tisíce ryb uhynuly tento týden v řece Svratce. Enormní úhyn patrně souvisí s bouřkami ze začátku týdne, které rapidně zvýšily průtok. Přesnou příčinu ale vodohospodáři i hasiči teprve zjišťují. Ve středu k řece dokonce vyjela mobilní laboratoř z Tišnova.

Mobilní laboratoř z Tišnova se zaměřila na konkrétní úsek Svratky u Velkých Němčic, kde se objevilo velké množství uhynulých ryb. „Plavaly tady větší i menší ryby,“ uvedl muž, který pracuje nedaleko.

Hasiče ovšem na místo lidé zavolali teprve ve středu. „Jednotky prověřovaly přítomnost potencionálně nebezpečné látky. Hned po příjezdu jsme odebrali vzorky, v laboratoři v Tišnově provedeme kompletní rozbor,“ popsal velitel zásahu Vladimír Stehlík. Mobilní laboratoř na místě odhalila pouze hraniční hodnoty kyslíku, naopak v normě byly dusitany i dusičnany. V tu chvíli bylo ve vodě jen pár uhynulých ryb.

Podle Povodí Moravy uhynulo zhruba 5 tun ryb

Vodohospodáři z Povodí Moravy přičítají enormní úhyn ryb právě nedostatku kyslíku v zakalené vodě po bouřkách ze začátku týdne. „Povodí Moravy zaznamenalo extrémní nárůst průtoku právě na Svratce. Na ostatních tocích průtoky nebyly tak vysoké,“ popsala důvod, proč k úhynu došlo právě v okolí Brna, mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Druhá možnost, kterou vodohospodáři zvažují, je chemické znečištění. Při bouřkách mohla voda třeba z polí spláchnout nebezpečné chemikálie. Až přesnější výsledky z tišnovské laboratoře hasičům poodhalí, co se ve Svratce stalo. K dispozici by měly být příští týden.

Vydáno pod