ParaCentrum Fenix pomáhá lidem po úrazu vstát z „popela“

Brno – Vrátit se po úrazu páteře zpátky do běžného života ke všemu, co měl člověk rád, se často tomu, kdo se ze dne na den ocitl na vozíčku, zdá nemožné. Nebojte se, jde to, říkají svým klientům lidé z ParaCentra Fenix. A nabízí pomocnou ruku. Přibývá lidí, kteří se na vozíčku ocitnou po nepovedeném skoku do vody - jen brněnská spinální jednotka přijala za poslední dva měsíce šest takových pacientů.

Před dvěma lety žil Miroslav Ryšánek jako kdokoliv jiný. Se ženou vychovával dvě dospívající dcery, měl práci. Pak přišel zlom. „Udělal jsem takovou blbost, že jsem skočil špatně do bazénu. Řekl jsem: ještě pátý poslední skok a jdu za vámi. Jenže po skoku jsem zůstal na dně,“ popsal událost, která mu změnila život.

Poranění míchy a páteře je v jeho případě tak závažné, že dokáže hýbat jen rameny a hlavou. Svůj vozík proto ovládá ústy. „Bylo to nejtěžší období v mém životě. Co mi hodně pomohlo, bylo to, že jsem měl pro co dál se snažit žít. Nemít rodinu, tak nevím, jak bych to psychicky zvládl,“ řekl.

Miroslav Ryšánek o tom, jak skončil na vozíku (zdroj: ČT24)

I jemu brněnský Fenix nabídl po opuštění bran nemocnice útočiště. „Sice v této době internetu se dají určité věci najít, ale něco jiného je, když se setkáte s odborníky, kteří s tím pracují a poradí vám. A ideální je, že se setkáváte ve Fenixu i s lidmi, co jsou na tom podobně. Člověk si vyměňuje různé názory, postřehy,“ dodal.

Brněnský Fenix sdružuje 120 lidí. Vozíčkáře i jejich nejbližší

Nejdůležitější je se s postižením psychicky vyrovnat a nezlomit nad sebou hůl. „Optimální je, když se nám podaří zastihnout člověka bezprostředně po úrazu, kdy je po zdravotní stránce stabilizován. Když někdo tímto sítem propadne a nedostane impuls včas, tak se může stát, že zůstane pasivní, doma u televize a život mu může snadno utéct mezi prsty,“ tvrdil ředitel Fenixu Michal Odstrčil. Brněnské centrum se zaměřuje na psychickou podporu, sociální poradenství, rehabilitaci i rekvalifikace.

Služby ParaCentra Fenix

Klienty jsou imobilní občané se získaným poškozením míchy, kterým zajišťujeme:

  • odborné sociální poradenství (příspěvky, návrat do práce, výběr kompenzačních pomůcek, bezbariérové úpravy);
  • rekondiční cvičení s terapeutem;
  • posilovací pohybové aktivity (motomedy, vertikalizační zařízení – Smove, Jordan, stolní tenis);
  • rekvalifikační kurzy (PC kurzy);
  • sportovně-kulturní akce (turnaje ve stolním tenise a petanque, Čarodějnické setkání, Vítání léta, Adventní setkání);
  • rekondiční pobyty;
  • osvětovou a přednáškovou činnost se spinální tématikou (určená i pro veřejnost).

(zdroj: www.paracentrum-fenix.cz)

Společně s Parapletem jsou jedinými centry v České republice, která se lidem po úrazech snaží zajistit komplexní péči a také prostor pro vzájemné setkávání. Tento týden klienti i zaměstnanci Fenixu zamířili na společnou dovolenou do Březejce na Vysočině na rekondiční pobyt. Na programu mají pohybové aktivity i školení – třeba o tom, jak získat práci, kterou lze vykonávat i na invalidním vozíku. Mottem sdružení totiž je, že klienti sice nemohou chodit, ale hlava jim zůstala, tak proč by nepracovali. Práci si dokázal najít i Miroslav Ryšánek. „Měl jsem práci na dva měsíce, do konce července, teď zase budu něco hledat. Je těžké uživit čtyřčlennou rodinu jen z důchodu a příspěvků, navíc když manželka musela odejít z práce,“ uzavřel.

Vydáno pod