Dotace by měly pomoct v opravě věže i náhrobku brněnského ochránce

Brno – Opravy interiéru i zpřístupnění kostelní věže. Kostel svatého Jakuba Většího v Brně by se v budoucnu mohl dočkat stavebních úprav. Peníze na ně chce farnost získat například z Norských fondů. Náklady na opravy by se mohly vyšplhat až na pětatřicet milionů korun.

Kostelní věž, ze které je krásný výhled na centrum Brna, je přístupná pouze jednou ročně na Noc kostelů. Zdi národní kulturní památky praskají kvůli narušené statice. Podle odborníků jsou některé části významné dominanty města nyní v havarijním stavu. Farníci doufají, že jim to pomohou změnit dotace z Evropské unie, o něž chce v září farnost při kostele sv. Jakuba požádat.

Pokud návštěvník do místa zavítá, rozhodně nemá pocit, že by byl kostel v tak špatném stavu, jak farníci i historici tvrdí. „Nejzávažnější problémy na první pohled nejsou vidět. Ve špatném stavu je například elektroinstalace, která pochází ze šedesátých let minulého století. Zdá se, že už tehdy na ní šetřili, takže nebyla udělaná moc kvalitně,“ uvedl farář kostela sv. Jakuba Václav Slouk.

V osm set let staré budově se objevily problémy i se stabilitou. Tou by se stavbaři museli zabývat jako první. „Nejdůležitější je vyřešit statiku. Zejména krovů, které dosedají na obvodové zdivo, kde dochází k praskání,“ řekl památkář Martin Čihalík z brněnského památkového ústavu.

O významu kostela hovoří historik Libor Jan (zdroj: ČT24)

Pětatřicet milionů korun by mělo následně posloužit i k zrestaurování celého interiéru a zpřístupnění 94metrové věže. Nového náhrobku by se mohl dočkat i obránce města z třicetileté války, polní maršál Jean-Louis Raduit de Souches, který v kostele leží už tři sta třiatřicet let. Původně byl součástí jeho hrobu i bronzový kříž a sochy. Tyto předměty jsou ale nyní umístěny na různých místech v kostele. „V našem záměru je obnovit jednotu náhrobku. Chtěli bychom k němu proto přidat původní kříž i zrestaurované sochy,“ řekl Slouk.

I pokud se peníze podaří získat, plánuje místní farář ponechat kostel zájemcům otevřený. Pravidelně totiž do jeho prostor přichází nejen turisté, ale i Brňané. „Kostel svatého Jakuba je vzácnou památkou, ale především je místem, kde se potkávají lidé, kteří například hledají ztišení. Máme stále otevřeno a mnoho lidí se sem přichází pomodlit nebo přemýšlet,“ dodal Slouk. Navíc podle faráře i počet lidí na bohoslužbách stoupá.

O tom, zda farnost požadované peníze získá, bude jasno až začátkem příštího roku. Plánovaná přestavba by pak trvala dva roky.

Pověst o neslušném mužíčkovi

Ke kostelu sv. Jakuba se vztahuje jedna z nejpikantnějších brněnských pověstí. Kostel se začal stavět přibližně ve stejné době jako ten na Petrově. Podle legendy se mezi oběma kostely rozpoutala soutěž o to, kdo bude mít postaveno dřív. Ačkoliv na Petrově měli na stavbu víc peněz, u Jakuba měli šikovnější stavitele. Poté, co výstavba kostela na Petrově nabrala zpoždění, využili Petrovští svého vlivu a donutili kameníka od sv. Jakuba opustit město. Ten si vyprosil, že před svým odchodem dokončí okno, na kterém pracoval. Když své dílo odkryl, nestačili se Brňané divit. Nad oknem je totiž vytesán malý mužíček, který směrem k Petrovu vystrkuje svůj holý zadek. Také už po staletí objímá jednou rukou neslušnou ženušku, která nad oknem visí s ním.

Vydáno pod