Psí hotely jsou poloprázdné. Lidé berou psy častěji s sebou

Jižní Morava – O hotely pro čtyřnohé malíčky je podle jejich provozovatelů letos extrémně nízký zájem. Zatímco v předešlých letech byla místa zamluvená několik týdnů předem, letos zůstává třetina kotců prázdná. Důvod? Zákazníci stále častěji odjíždějí na dovolené, kde mohou mít pejska s sebou. Řada pejskařů také kvůli krizi šetří a raději si hlídání domluví s rodinou nebo přáteli.

V Jihomoravském a Zlínském kraji je víc než dvacítka hotelů pro psy. Všichni provozovatelé hlásí nebývalý úbytek zákazníků. „Obsazený máme hotel ze tří čtvrtin, je to horší než v minulých letech. Myslím si, že je to tím, že lidé méně jezdí na dovolené, protože nemají peníze. Volají mi stálí klienti, že nejedou vůbec nikam nebo zůstávají v Česku a pejska berou s sebou,“ popsala provozovatelka psího hotelu v brněnské městské části Nový Lískovec Jana Tošnarová. Její hotel funguje už 25 let a od května do konce září běžně bývá zcela obsazený. Teď mají ještě několik míst volných.

Podobně jsou na tom i na veterinární stanici v Rosicích na Brněnsku, kde funguje veterina, obchod s chovatelskými potřebami, stříhání i hotel dohromady už osm let. Teď tam dočasný domov poskytují jedinému pejskovi, kotce přitom mají pro šest zvířat. „Vloni jsme museli část zájemců odmítat a letos prakticky nemáme kapacitu naplněnou. Když si dnes někdo zavolá, tak už zítra mu pejska můžeme ubytovat. Jindy jsme o prázdninách nejméně na dva týdny dopředu plní a velké kotce bývají zamluvené i dva měsíce dopředu,“ popsala veterinární lékařka Irena Packová.

Veterinářka Irena Packová o úbytku zájemců o psí hotel (zdroj: ČT24)

Největší zájem o psí hotely je v době prázdnin – nejen v červenci a srpnu, ale také v období jarních nebo pololetních prázdnin. Majitelé mazlíčků nešetří jen na hlídání, ale i na chovatelských potřebách. Podle oslovených provozovatelek lidé svým psům už nedopřávají tolik, co dřív. Cena za jeden den pobytu v hotelu se pohybuje od 140 do 500 korun bez stravy.

Vydáno pod