Generální pardon pro dlužníky

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu vyhlásila tzv. generální pardon pro dlužníky. Obyvatelům městské části, kteří dluží třeba za nájem, tak radnice může jednorázově prominout poplatky nebo úroky z prodlení. Podmínkou ale je, že hříšníci musí svůj dluh splatit do půlky prosince.

Petra Bernfeldová , místostarostka MěO Moravská Ostrava a Přívoz, upřesnila, jak je to s úhradou dluhu: „Buď ten dlužník tento dluh musí uhradit do 21. 12. tohoto roku, nebo to tohoto termínu musí s naším městským obvodem uzavřít dohodu o splátkách tohoto dluhu.“

Radnice zprávu o prominutí penále zveřejnila na webu a ve svém měsíčníku. Obyvatele vyloučených lokalit chce navíc informovat i osobně.

Prodej pohledávek radnice není podle Svazu měst a obcí nic neobvyklého. Často je to i jediná možnost, jak peníze z dluhů získat zpět. Pokud dlužníci nabídky radnice nevyužijí, hrozí jim, že jejich dluhy se všemi poplatky bude vymáhat soukromá firma.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Ke konci loňského roku evidoval městský obvod dluhy přes 241 milionů korun, z toho více než polovina je už po lhůtě splatnosti. Největší dluhy má radnice za nájemné.