Tradiční české sklárny zachránil nový majitel a zahraniční trh

Květná (Uherskohradišťsko) – Vyrábět sklo měly sklárny v Květné nedaleko Uherského Ostrohu v popisu práce více než dvě stě let. Před deseti lety ovšem došlo k jejich uzavření. Ačkoliv byly po půl roce znovu otevřeny, deset let bojovaly o přežití. Nyní se zdá, že se situace obrací k lepšímu. Vedení sklárny plánuje do konce roku přijímat další pracovníky. Tisíce návštěvníků využily v sobotu příležitosti a do Moravských skláren v Květné se přišly podívat a vyzkoušet si toto tradiční řemeslo.

Kromě běžných sklářských předmětů v Květné vyráběli kdysi i křišťálové sklo zdobené rytím či broušením. Na konci devatenáctého století jako druzí v Evropě nabídli zákazníkům leptané sklo. Po revoluci čekaly sklárny, které mají více než 200letou tradici, i její pracovníky těžké časy. Podnik se stal v roce 1990 součástí Crystalexu a ten jej v roce 2002 ze dne na den uzavřel. Pět set lidí tehdy zůstalo bez práce.

Tradici skla z Květné se rozhodl zachránit Svaz zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu Praha, který ve stejném roce sklárny koupil a následně prodal soukromému majiteli. Zpět do skláren se tehdy ale všichni nevrátili. Nebyla pro ně práce. Dlouho tradiční výrobce skla bojoval o přežití. Vloni sklárny zachránil nový majitel a obrovská zakázka z Ruska. Na trh tehdy dodávali sto padesát tisíc skleněných výrobků.

Letos nabídnou sklárny místo sedmdesáti lidem

S novým majitelem se nyní zdá, že se podnik začíná vzmáhat. „Ještě jsme se zcela nenadechli, ale je situace je ve sklárnách nejlepší za dvacet let, co tu pracuji,“ uvedl ředitel podniku Marek Mikláš. Letos už vedení přijalo padesát zaměstnanců a do konce roku počítá ještě s dalšími dvaceti. „V současnosti máme sto dvaaosmdesát zaměstnanců,“ uvedl Mikláš.

Jednou z nových pracovnic je i Marie Rybářová, která maluje sklo. Zcela nová ale v podniku není. Před deseti lety totiž byla jedním z lidí, kteří při uzavření podniku přišli o práci. „Vrátila jsem se do starého kolektivu a je to dobrý pocit. Práce mě baví,“ říká Rybářová.

Stejně jako ona na tom byl v roce 2002 i Igor Lancůch. Na rozdíl od Rybářové se do podniku vrátil už po půl roce. „Jsem rád, že jsem zůstal u řemesla, kterému jsem se vyučil. Mnoho lidí ale odešlo,“ dodává Lancůch, jenž v Květné pracuje už dvaadvacet let.

Ředitel Mikláš mluví o současné situaci podniku (zdroj: ČT24)

Rybářová i Lancůch se ale nyní o práci rozhodně bát nemusí. Nové vedení se totiž rozhodlo ve velkém exportovat tradiční české sklářské výrobky na ruský trh i do arabských zemí. „Dodáváme do pětapadesáti zemí světa. Asi devětadevadesát procent naší produkce jde do zahraničí,“ dodal Mikláš. Více než polovinu toho, co ve sklárně vyrobí, si mohou koupit lidé v Rusku.

Ředitel skláren odhaduje obrat podniku za první pololetí na šedesát milionů korun. Protože se sklárnám daří, rozhodlo se do nich vedení v letošním roce investovat. Do měsíce by měla začít stavba nového skladu. Celkově bylo na zlepšení a rozšíření podniku vyhrazeno dvacet milionů korun.

Moravské sklárny v Květné

Umístění už v roce 1794 zvolil kníže Alois z Lichtenštejna kvůli blízkým nalezištím kvalitního sklářského písku. Rok po začátku stavby byl zahájen provoz sklárny, která se proslavila nejen u nás, ale po celém Rakousku-Uhersku. V polovině devatenáctého století ji koupil Emanuel Zahn, jehož rodina místo vlastnila až do konce druhé světové války.

O zajímavosti, ale i namáhavosti sklářského řemesla se přišly do Květné v sobotu přesvědčit tisíce lidí. „Když vidím, kolik práce dá například malování pohárů, tak před skláři smekám,“ dodal jeden z návštěvníků.