MS kraj shání peníze na spalovnu

Karviná - Moravskoslezský kraj a pět největších měst řeší budoucnost projektu krajské spalovny odpadů v Karviné. Evropská unie na ni v nejbližší době nepřispěje. Kraj chce proto hledat investora. Jeden z hlavních možných adeptů - společnost Dalkia - ale tuto možnost zavrhl.

Odpůrci spalovny se radují, ale vedení MS kraje a pěti zdejších měst má těžkou hlavu. Musí rozhodnout, jak bude pokračovat projekt krajského centra na zpracování odpadů bez evropské dotace. „České republice se navzdory všem proklamacím i otevřené výzvě nepodařilo dojednat podporu pro zařízení na energetické využívání odpadů ve výši 40 procent,“ potvrdil náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. Města, zapojená do projektu, zatím nechtějí situaci hodnotit, svoje postoje zvažují. Zpráva nepotěšila ani společnost, která měla teplo vyrobené z odpadů odebírat a dodávat domácnostem. „Pro nás to především znamená, že budeme i nadále provozovat jeden z našich kotlů, který jsme plánovali kvůli odběru z budoucí spalovny odstavit,“ vyjádřil se mluvčí společnosti Dalkia Milan Wagner.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Zahodit roky příprav ani promítnout náklady lidem kraj nechce. A tak zbývají jen dvě možnosti. Požádat o evropské dotace znovu za dva roky nebo sehnat investora. Jenže ten hlavní možný, do toho jít nechce. „Takto náročný projekt, jako je spolufinancování spalovny, o tom jsme neuvažovali,“ potvrdil mluvčí společnosti Dalkia Milan Wagner. Vedení kraje věří, že získá evropskou dotaci v příštím programu. Ministerstvo životního prostředí projekt podpoří, ale jeho šance zatím hodnotit nechce.