Havířovský Šumbark je pod dohledem kamer

Havířov - Vyloučenou lokalitu v Havířově-Šumbarku hlídají nové panoramatické digitální kamery. Instalaci čtyř kamer za 650 tisíc korun zaplatila společnost RPG - tedy vlastník většiny bytů v lokalitě. Společnost dala kamery do užívání městské policii. Město i vlastník bytů si od kamerového systému slibují zlepšení bezpečnosti, pokles kriminality i lepší soužití obyvatel.

Červen 2012: Skupinka ultrapravicově smýšlejících mladíků se pouští do rvačky s Romy, kteří obývají Havířov-Šumbark. Kamery to sledovaly. „Záznam z toho místa se následně dá použít jako důkazní prostředek. Například v případě té rvačky se pak dá říct, kdo začal, kdo jaké násilí použil a jaké tresty z toho potom pro něj vyplynou,“ uvedl ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras. Každodenní realita Havířova-Šumbarku ale taková dramata nepřináší. Běžně si lidé stěžují hlavně na noční hluk, vandalismus a drobné krádeže a také na ničení opravených domů a jejich okolí. „Protože jsme v minulých letech do revitalizace této lokality dali několik set milionů korun, pochopitelně je v našem zájmu, aby takto investované prostředky nepřišly vniveč,“ vyjádřil se mluvčí společnosti RPG Petr Handl.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Kamery sledují oblast 24 hodin denně, i za tmy, mají noční vidění. A to, co se děje, také zaznamenávají. V některých západních zemích je permanentní sledování veřejných míst kamerami tématem velkých diskuzí o ochraně soukromí obyvatel. V Havířově ale zatím nezaznamenali nikoho, kdo by si stěžoval.