Budoucí hokejové hvězdy bojují v Břeclavi

Břeclav – Kdyby byla možnost postavit do jednoho týmu všechny hvězdy, které se kdy představily na Hlinkově memoriálu, družstvo by připomínalo skutečný all stars výběr. Svou mezinárodní kariéru v Břeclavi začínali například Sidney Crosby, Steven Stamkos, Jevgenij Malkin nebo Tyler Seguin. Ve stopách hvězdných vzorů by rádi vyšlápli i čeští mladíci, kteří v každoročním měření „osmnáctek“ mohou těžit z výhody domácího prostředí.

Břeclavský turnaj je už tradiční přehlídkou talentů světového hokeje. Domácí tým České republiky ale paradoxně nenasadil papírově nejsilnější výběr. V týmu trenéra Luďka Bukače mladšího totiž absentují hráči, kteří se rozhodli zkusit štěstí v zámořských juniorkách. Chybí tak například i supertalent Adam Zbořil, který do Kanady zamířil z brněnské Komety.

Předehru turnaje obstaral přípravný zápas českého výběru s Kanadou. V něm domácí tým překvapivě zvítězil a šokoval tak favorita, který v mládežnických kategoriích společně s USA a Švédskem v posledních letech zbytku světa výkonnostně odskočil. Rozhodující byla první polovina zápasu, v níž mladí Češi získali vedení dokonce už 5:0. Ve zbytku utkání dovolili domácí zaskočenému favoritovi výsledek korigovat na konečný stav 6:4 pro Českou republiku.

Rozhovor s trenérem Luďkem Bukačem mladším (zdroj: ČT24)

Premiéra na samotném turnaji už ale domácím barvám tolik nevyšla. V zápase proti Finsku českému týmu utekl úvod, když po pěti minutách prohrával už 2:0. Další gól sice čeští mladíci svým protějškům nepovolili, protože ale sami dokázali gólem Jiřího Kepky pouze snížit, museli se před severským soupeřem sklonit po prohře 1:2. „Začátek utkání jsme zaspali. Ty dva úvodní góly nás srazily a bohužel jsme nedokázali dostatečně gólově odpovědět,“ netajil po prohraném duelu zklamání jediný český střelec Jiří Kepka.

Rozhovor s trenérem Luďkem Bukačem (zdroj: ČT24)

Jakoby na domácím turnaji našim více svědčila konfrontace s favority. Prokázal to i zápas proti USA. První třetinu sice díky jedinému gólu vyhráli zámořští hokejisté, český tým ale dokázal utkání ve druhé a třetí části ještě otočit. Obě vyhrál dvoubrankovým rozdílem a Američany porazil 5:2. 

Turnaj mladých nadějí, mezi kterými experti zatím nejvíce vyzdvihují Kanaďana Nathana MacKinnona, vyvrcholí boji o medaile v pátek a v sobotu.