Folklor bez hranic - Soubor z Tichomoří cestoval dva dny

Ostrava - Mezinárodní festival Folklor bez hranic včera zahájil patnáctý ročník. Ostravské přehlídky se v samotných začátcích účastnilo jen několik místních souborů. V současnosti patří festival mezi nejvýznačnější folklorní akce u nás. Letos se na něm kromě českých souborů představují umělci z Dánska, Srbska, Chorvatska, Polska nebo Cookových ostrovů.

Festival, který už patnáct let úspěšně boří hranice mezi žánry, etniky, státy nebo i věkem, přivedl tentokrát do Ostravy vedle evropského také folklor exotický. Tichomořský soubor cestoval dva dny a urazil více než 15 000 kilometrů.

„Byli jsme dost unavení, ale když jsme projížděli vaší zemí, byli jsme uchváceni. Je tolik odlišná. Máte tu spoustu betonu a taky mnohem více lidí,“ uvedla Glenda Tuaine ze souboru Akirata z Cookových ostrovů po první produkci v Ostravě. „Užili jsme si to. Vystoupení na náměstí bylo nádherné. Uchvátily nás vaše staré budovy, řeka, prostě celá krajina,“ dodala Tuaine.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Poláci nebyli tak překvapení, ale festival podobně vřele chválili. „Je tady skvělá atmosféra, potkávají se tu lidé z různých koutů světa. Můžete tak navázat přátelství i spolupráci. Třeba včera večer jsme si zahráli s Chorvaty,“ uvedl Maciey Sobczyk z polského souboru Połoniny.

Typickým a jedinečným rysem festivalu je jeho putování městem. Pomocí mobilních pódií soubor předvádí svůj program obyvatelům různých částí Ostravy.

Bohatý program nečeká jen diváky. Pro samotné účinkující - jako každým rokem - připravili organizátoři nejrůznější exkurze. Mezi ty nejoblíbenější patří už tradičně návštěva pivovaru.