Na jižní Moravě začala sezóna burčáku

Jižní Morava – První doušky burčáku už si mohou vychutnávat návštěvníci jižní Moravy. Prodejci ho nabízí ve vinotékách i u silnic. Letos hrozny dozrály díky slunečnému počasí nezvykle brzy.

Překvapení na tváři vyvolávají u zákazníků cedule, které oznamují, že začala burčáková sezóna.  S prodejem začali vinaři nejdřív za poslední tři roky. „Je dobrý, slaďoučký, tak akorát,“ chválila první jihomoravský burčák z odrůdy Irsai Oliver Ludmila Tnová. A tři litry si ze stánku rovnou odnesla.

„Lidé se samozřejmě diví, že už je první burčák, ale nakupují. Jezdí tudy lidé z Brna do Znojma a dál do Rakouska, takže zákazníků je dost. Myslím si, že nápor bude až před víkendem,“ řekl prodejce Jaromír Sedláček, který má stánek v Lechovicích na Znojemsku. Litr burčáku prodává za 60 korun.

První odrůdou, z níž se burčák vyrábí, je Irsai Oliver. „Tento a příští týden to vypadá jen na Irsai Oliver, ale dozrává i Veltlínské červené rané, které má 17,5 stupně cukernatosti, takže do deseti dnů ho nejspíše začneme sbírat,“ popsal vinař Jan Rozek.

Vydáno pod