Spor o výsledky kontroly evropských dotací

Český Těšín - Český Těšín nemusí vracet evropskou dotaci, kterou označil Nejvyšší kontrolní úřad za neoprávněnou. Potvrdila to moravskoslezská Regionální rada. Dostala totiž rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který případ prozkoumal. Nejvyšší kontrolní úřad ale trvá na tom, že Těšín porušil zákon.

Kontrola, kritika a teď spor mezi úřady - to vyvolal nový sportovní areál v Českém Těšíně, na který město dostalo evropské dotace. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu neoprávněně. Regionální rada se proto obrátila na úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle netrpělivě očekávaného rozhodnutí pochybení nejsou zásadní a Český Těšín 60milionovou dotaci vracet nemusí. Nejvyšší kontrolní úřad ale své závěry nehodlá měnit a trvá na svém. „Podle NKÚ je nesporné, že Český Těšín při výběru dodavatele vyhodnotil nabídky v rozporu se způsobem hodnocení nabídek popsaným v zadávací dokumentaci veřejné zakázky a tím také porušil zákon o veřejných zakázkách,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Trvá také na tom, že regionální rada neprovedla kontrolu projektu dostatečně. Ta ale pochybení odmítá a to i v dalším sporném případu – ve Frýdku Místku. Také podle vedení kraje pracuje regionální úřad dobře a závěry kontrolního úřadu jsou přehnané.

Vydáno pod