Olomouc chce do baráže. Dopita bude u toho

Olomouc – Rozšíření baráže o extraligu na čtyři týmy a úsporná opatření v dosud ambiciózním Ústí nad Labem otevřela před hokejovou Olomoucí možnost promluvit v letošní sezóně do boje o nejvyšší soutěž. Hráčskou kariéru si o další rok prodloužil veterán a majitel klubu Jiří Dopita.

Ústředním tématem přípravné fáze je pro Olomouc hledání brankáře. Dlouholetá opora Štefan Žigárdy vyslyšel volání z ciziny a v následující sezóně bude působit na Slovensku. Jasno zatím není ani o jeho loňském parťákovi z branky Liboru Kašíkovi, ten se totiž stále připravuje s mateřským Zlínem. Jeho případné hostování v Olomouci je ale otevřenou záležitostí. „Je to mladý brankář a potřebuje chytat. Ve Zlíně by to asi tak snadno nešlo, takže věřím, že skončí u nás,“ nevzdává se naděje na Kašíka trenér Jan Tomajko.

V přípravě tak v olomoucké kleci dostávají šanci odchovanec Jan Lukáš a smlouvu podepsal i Tomáš Halász. „Nejdůležitější pro mě je, abych konečně chytal. To se mi v minulých sezónách moc nedařilo,“ odhalil svou motivaci někdejší slovenský mládežnický reprezentant.

Rozhovor s trenérem Janem Tomajkem (zdroj: ČT24)

V herní přípravě se zatím hanáckému týmu dařilo. Čtyřikrát dokázali Kohouti zvítězit, když si připsali dokonce i skalp extraligových Vítkovic. Zatím poslední zápas proti Orlům Znojmo ale Moře nevyšel. Po první třetině prohrávala už 0:3. Halásze jeho spoluhráči nechávali orlím nájezdům napospas a jen jeho zákrokům mohli vděčit za to, že gólový rozdíl nebyl ještě výraznější.

Ve zbytku zápasu ale Olomoučané dokázali se soupeřem ze středoevropské EBEL ligy srovnat krok, ve třetí třetině se dokonce nakrátko dostali do vedení. Orli ale slibně rozjeté utkání nakonec nepustili a zvítězili 6:5. „V přípravě dáváme šanci mladým hráčům, protože ti starší ještě doléčují nějaké bolístky. Je dobře, že mají šanci se ukázat. Zápas se Znojmem byl ale pro všechny varováním,“ řekl Tomajko. 

  • Jan Lukáš tvoří v přípravě brankářské duo s Tomášem Halázsem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3866/386578.jpg
  • Mora v posledních dvou třetinách s Orly srovnala krok, na vítězství to ale nestačilo zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3866/386585.jpg
  • Jan Tomajko zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3866/386580.jpg
  • Tomáš Halász ve druhé minutě dvakrát inkasoval zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3866/386584.jpg

V přípravných zápasech se v dresu Kohoutů předvedly i letošní posily. Za hanácký tým budou nově nastupovat například Ondřej Švaňhal, Richard Diviš nebo Tomáš Houdek. Na střídavý start by se v sezóně mohl v družstvu představit i mladý Australan Nathan Walker z Vítkovic. Pro tým bylo důležité i rozhodnutí majitele klubu Jiřího Dopity. Ten se přes absenci v přípravných zápasech rozhodl hráčskou kariéru ještě prodloužit.

Trenérský tandem Tomajko – Fiala se letos pokusí dovést svoji družinu mezi dva nejlepší týmy první ligy. Takové umístění by totiž zajišťovalo i účast v nově rozšířené baráži o extraligu. První soutěžní zápas čeká Olomouc 12. září doma proti Šumperku.

Vydáno pod