Umělci se sjeli do Čeladné a vrhli se na mramor, žulu a dřevo

Čeladná - Dvacet sochařů a malířů z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska tvoří v Beskydech. Probíhá tam první ročník sympozia Beskydské výtvarné léto. Po skončení sympozia chtějí pořadatelé díla vystavit v centru Čeladné.

Z Farských luk v Čeladné se od neděle ozývají motorové pily a brusky. Vytvořit sochu podle svých představ někdy pro umělce znamená doslova tvrdou práci.

Sochaři tvoří z jesenického mramoru a žuly, ale také z dubového dřeva. „Zatím vycházím z kamene, z jeho danosti, z jeho tvaru a uvidíme v průběhu práce, co se z toho vyvine,“ uvedl slovenský sochař Jaroslav Gaňa.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Organizátor sympozia Antonín Gavlas vysvětluje, že práce s tímto kamenem není jednoduchá, ale výsledek stojí za to. „Socha je bílá a pěkně viditelná v přírodě,“ řekl Gavlas.

Součástí sympozia je dílna uměleckého smaltu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Velká část umělců si tam tuto výtvarnou techniku vyzkouší vůbec poprvé.

„Nikdy není jisté, jak to dopadne a ten faktor náhody je kouzelný,“ řekl další slovenský účastník sympozia, malíř Igor Cvacho. Česká textilní výtvarnice Eva Damborská dodala: „Nedělala jsem nikdy se smaltem. I ty barvy jsou pro mě nové, jsou to vlastně takové pigmenty, které se různě vytírají,“ řekla.

Anotnín Gavlas zdůraznil, že práce se smaltem je náročná a málo dostupná vzhledem k tomu, že vypalovat lze pouze ve speciálních pecích. „Proto jsem byl rád, že můžeme umělcům nabídnout, aby si to zkusili,“ dodal Gavlas.

Sympozium Beskydské výtvarné léto končí v sobotu 25. srpna, kdy organizátoři na Farských loukách představí všechny sochy, obrazy i umělecké smalty společně.