Elitní potápěči z Brna pojedou do Bosny. Odminovat Sávu

Brno – Patří k nejlepším profesionálním potápěčům na světě a teď před nimi leží úkol, na který si troufne málokdo. Policejní jednotka z Brna pojede do Bosny odminovat řeku Sávu. V řece by podle odhadů tamní vlády mělo být už od konfliktu na Balkáně zhruba 150 dělostřeleckých min ráže 120 milimetrů. Před úkolem máme respekt, shodují se brněnští experti.

Brněnská policejní jednotka patří mezi světovou špičku – vedle potápění její členové zvládají i pyrotechnické práce a záchranářství. Právě je proto bosenská vláda požádala o pomoc při odminování řeky Sávy. Před úkolem mají respekt, ale nikdo z jednotky se akce neodmítl účastnit. „Každého jsem se osobně zeptal, jestli je to pro něho přípustná míra rizika. Všichni mi na to řekli, že do toho se mnou půjdou. Míru rizika budu posuzovat až na místě. Pokud bude riziko neúnosné, tak budeme hledat způsob, jak to udělat jinak, aby nedošlo k ohrožení zdraví nebo života lidí,“ popsal velitel jednotky Filip Lipovský.

Všichni si totiž až příliš dobře uvědomují, na jak nebezpečnou misi odjedou. Dělostřelecké miny jsou pod vodou 17 let. Nikdo neví, kolik jich tam přesně je, a v jakém jsou stavu. „Nejsme schopní teď říct, jestli munice bude aktivní, zda bude nějak zajištěná nebo jestli tam nebude nástražný výbušný systém, který to bude všechno jistit,“ řekl šéf brněnských potápěčů Lubomír Znojil.

Jaké jsou pocity potápěčů před misí? (zdroj: ČT24)

V hledání min na dně řeky jim bude pomáhat i speciální sonar. „S jeho pomocí se budeme snažit co nejpřesněji najít místo, kde munice může být. Ta řeka je obrovská, v daném místě má šířku asi 200 metrů. Pokud se nám pomocí sonarové techniky nepodaří nic najít, tak to musíme proplavat za pomoci potápěčů,“ vysvětlil Znojil.

Miny jsou skoro metr dlouhé a váží asi dvacet kilogramů. Pokud by některá z nich explodovala, měla by smrtící účinek v rozsahu 800 metrů. V Sávě jich je podle odhadů bosenské vlády zhruba 150. Jak je odhad přesný, nikdo neví.

Není divu, že pojistit potápěče-pyrotechniky je téměř nemožné. „Je to ojedinělá záležitost, nikdo nic podobného neřešil. Neumím si představit, že by nějaká pojišťovna pojistila potápěče-pyrotechnika, jenž ohledává pod vodou dělostřeleckou minu ráže 120 v nulové viditelnosti, v proudu. Manipuluje s ní, navazuje ji na lana nebo ji umisťuje do vyzvedávacího koše,“ popsal podmínky, v jakých budou potápěči pracovat, Lipovský.

Na žádost bosenské vlády brněnská jednotka odjíždí 3. září. Jejich mise potrvá devět dní. Ještě předtím elitní potápěče čeká pečlivá příprava na situace, které by v Bosně mohli řešit.

Vydáno pod