V Olomouci se opravuje klíčový kruhový objezd

Olomouc - V Olomouci začala přestavba jednoho z nejdůležitějších kruhových objezdů v kraji. Kruhová křižovatka u obchodního domu Globus je dopravním uzlem, kterým projíždí řidiči na Brno, Ostravu, Přerov nebo Hradec Králové. I kvůli nedostatečnému značení tady za rok havarují desítky řidičů. To by měly změnit probíhající úpravy.

Současné nevyhovující řešení okružní křižovatky vzniklo jako provizorium v období stavby obchvatu Olomouce. Rondel kritizují nejen odborníci, ale i řidiči. Přehlednosti kruhového objezdu pomůžou takzvané bypassy. Tedy samostatné pruhy pro řidiče jedoucí z Olomouce na Mohelnici a v opačném směru na Brno. „Před vjezdem do křižovatky budou instalovány velkoplošné informační tabule pro správné řazení do jízdních pruhů,“ uvedl vedoucí správy ŘSD Martin Smolka. Kromě toho natřou dělníci vozovku speciální protismykovou hmotou, která zkracuje brzdnou dráhu. Kruhový objezd patří k místům, kde se v Olomouckém kraji bourá velice často. Před lety tady havarovala i herečka Chantal Poullain. „Za posledních pět let se zde událo 225 dopravních nehod, což svědčí o tom, že toto místo je opravdu rizikové,“ potvrdil krajský koordinátor BESIP ČR Miroslav Charouz.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Při rekonstrukci ale silničáři rondel úplně neuzavřou. „Zřejmě nekritičtějším místem bude polovina září, kdy bude probíhat frézování stávajícího povrchu vozovky a bude pokládán nový povrch,“ myslí si Martin Smolka. Po přestavěném a přehlednějším kruhovém objezdu za patnáct a půl milionu korun by měli řidiči jezdit už koncem září.