Městská nemocnice v Ostravě bilancovala

Ostrava - Nové investice, projekty a snižování finanční ztráty. Vedení Městské nemocnice v Ostravě bilancovalo rok svého fungování. V letošním roce zatím hospodaří s plánovanou ztrátou 12 milionů korun. Zatímco některé projekty rozjelo, na jiné město zatím nemá peníze. Snížit museli také počet akutních lůžek.

Nové fasády, okna, zrekonstruované pavilony. Město do své nemocnice letos investovalo 150 milionů korun. Urgentní příjem, nové operační sály, jednotka intenzivní péče a ARO - šestipatrový pavilon za téměř půl miliardy korun je hlavním cílem nemocnice v následujících letech. Na jeho stavbu si chce město půjčit. „V této chvíli je zpracována projektová dokumentace, jejíž financování je schváleno evropskou investiční bankou,“ uvedla náměstkyně primátora Simona Piperková. Přes velkolepé plány se i v městské nemocnici muselo škrtat. Po dohodě s pojišťovnami tady bylo zrušeno přes 60 lůžek. 

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zatímco v městské nemocnici už mají o snižování počtu lůžek jasno, v těch krajských teprve jednají s pojišťovnami. Nejvíce se má snižování počtu lůžek dotknout nemocnice v Orlové. V jednání je uzavření celých oddělení.