Ostrava láká české i zahraniční filmaře

Ostrava - Ostrava chce do města nalákat filmaře. Spustila proto webové stránky filmostrava.cz. Režiséři a produkční se na nich dozvědí, které zajímavé lokality by mohli využít. Město jim chce pomoci i při jednání s úřady a policií. Stránky, které mají využívat především zahraniční produkce, jsou zatím pouze v češtině.

Před pěti lety běhal po Hlavní třídě v Ostravě Porubě hollywoodský herec Vin Diesel. Francouzsko-americká produkce tady tehdy natáčela akční scény sci-fi filmu Babylon. Podobných projektů chce město přilákat více. Pomoci by měly třeba nové internetové stránky. Zatím pouze v českém jazyce. „Dám tomu ještě chviličku než se ten web ustálí, možná že nás napadne ještě něco skvělého, co by tam mělo být a v tom momentě začneme připravovat anglickou verzi,“ řekla Hana Cívelová z ostravského magistrátu.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Podle vedení radnice by například současné Vítkovice mohly sehrát roli dělnické Anglie, Vídně či Holandska. „Poruba, to je jasné, to může být i Amerika 20. let nebo třeba různá města bývalých sovětských států,“ doplňuje Hana Cívelová. 

„Je spousta projektů, které vyhledávají jiné lokace než historické a Ostrava svým industrialem je vyjímečná,“ myslí si i projektová manažerka Českého filmového centra Ivana Dragounová. Na podzim se bude v Ostravě natáčet Český film režiséra Petra Václava s pracovním názvem Cesta ven. Hledá pro něj hlavně romské herce.