Maryla Sobek spojuje architekturu s módou

Ostrava - Kabinet architektury Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje výstavu kanadské oděvní návrhářkiy Maryly Sobek. Výstava nazvaná Objekt - Oděv propojuje módu s dogonskou architekturou.

Expozice představí moderní návrhářské trendy, které nelpí na tradičních metodách. „Navržené oděvy neobkreslují tvar jedince, ale spíše vytvářejí obaly, kterými je tělo omotáváno. Tyto objekty je možné nosit na mnoho způsobů, a to nejen podle společenské události, ale i dle fantazie nositele,“ vysvětlovala mluvčí Domu umění Jana Šrubařová.

Kurátor výstavy Serge Allaire dodává, že Sobek v projektu zúročuje mnohaletou praxi. „Na základě parametrů prostoru, funkce a struktury vytváří model, který jí umožňuje provést srovnávací analýzu obou druhů tvůrčí činnosti - architektury i módy,“ řekl kurátor.

Zdrojem inspirace byla umělkyni dogonská architektura. „Během přednášek z dějin architektury se dogonská architektura vždy uváděla jako nejdokonalejší příklad regionální architektury,“ uvedla Sobek, která studovala architekturu a módu a mimo jiné pracovala jako stylistka v módních domech v Paříži. Nyní učí design na Quebecké univerzitě v Montrealu.

Výstava má i širší záběr - odkazuje k tanci, videoartu a fotografii.