Další obvinění v souvislosti s korupcí na frýdeckomísteckém magistrátu

Frýdek-Místek - Kauza ve Frýdku-Místku týkající se podvodů při výběrových řízeních na magistrátu pokračuje. Policie stíhá dalších pět lidí. Tentokrát jde o právnické a fyzické osoby, které pomáhaly některým firmám vytvářením tzv. křoví vyhrávat veřejné zakázky města.

Ve Frýdku-Místku přituhuje. Ke dvěma stíhaným podnikatelům a třem úředníkům v čele s ředitelem městské policie Milanem Sněhotou přibyla další obvinění. „V těchto dnech jsme v rámci případu sjednávání výhod na Magistrátě va Frýdku-Místku rozšířili stíhání o pět osob, z toho tři fyzické a dvě právnické osoby, tyto nejsou zaměstnanci magistrátu, ale jsou z podnikatelské sféry,“ upřesnil mluvčí PČR ve Frýdku-Místku Vlastimil Starzyk.

„Účastnily se těch veřejných soutěží a podávaly nabídky schválně nadsazené tak, aby dopředu ta dohodnutá firma, která bude mít tu nabídku nejnižší, zvítězila ve veřejné soutěži,“ doplnil státní zástupce Ladislav Hradil. Na případu pracuje několik desítek policistů. Do této chvíle bylo vyslechnuto téměř 160 osob a další výslechy paralelně pokračují. „Je dobře, že policie vyšetřuje, je však nutné odhalit skutečné organizátory a viníky. Nemyslím, že je to někdo ze tří dosud obviněných viníků. Ten případ jde do vyšších pater magistrátu města. Očekáváme tento posun a zaslouží si ho i veřejnost,“ uvedl zastupitel Frýdku-Místku Petr Konůpka.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

To, že můžou být do podvodných zakázek ve Fýdku-Místku zapojeny i osoby na nejvyšších místech, nevylučuje ani státní zástupce, který případ dozoruje. Složitý případ zřejmě nebude uzavřen ani do konce roku. V tuto chvíli se čeká na nové znalecké posudky a státní zástupce nevylučuje jeho rozšíření na další zakázky.