Fotopast v Bílovci přistihla zakladatele skládek

Bílovec - Při zakládání černých skládek usvědčila už pět lidí fotopast v Bílovci. Přístroj, který při zaznamenání pohybu automaticky fotografuje sledovaný prostor, pořídila tamní radnice letos v dubnu. Pokuty už cenu zařízení téměř zaplatily a černé skládky z nejhoršího místa zmizely.

Zahrádkář František Kolowrat odnáší v pytli plastové lahve. Ke kontejnerům u chatové oblasti na okraji Bílovce to má asi půl kilometru. „Ti co mají auto, tak si to naloží do auta to smetí a když vidí, že tu je plno, tak třeba já si to zavezu i do Poruby,“ tvrdí. Jiní lidé ale tak poctiví jako pan Kolowrat nejsou. Právě u kontejnerů poblíž této kolonie proto bílovečtí strážníci vyzkoušeli fotopast jako první. Zařízení, které automaticky pořizuje snímky ve chvíli, kdy čidla zaznamenají pohyb, nasadili proti zakladatelům černých skládek. „Fotografie chodíme vybírat co 3 dny a bývá tam zpravidla asi 5 tisíc fotek,“ uvedl velitel Městské policie Bílovec Pavel Kudela.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Strážníci umí z fotek identifikovat nejen registrační značky aut, ale i obličeje. Past na nepoctivce už od dubna sklapla pětkát a od té doby mají lidé od skládek klid. Identifikovaní hříšníci zpočátku zapírali, snímky je ale usvědčily. „Museli jsme sundat fotopast a předložit přestupci fotografii a pod tíhou těchto důkazů prostě vinu doznal,“ dodal Pavel Kudela. Bílovečtí strážníci v současné době používají jednu fotopast. Její úspěch je inspiroval. Radnice teď pořizuje další. Fotopasti na nepoctivce používají už desítky měst a obcí, například Zábřeh, Hradec Králové nebo Cheb. Podobné přístroje se osvědčily také proti zlodějům dřeva v lesích. Umí fotografovat i v noci.