Český Těšín zvažuje zákaz podomního prodeje

Český Těšín - Český Těšín chce zakázat tzv. podomní prodej, aby ochránil obyvatele před nekalými praktikami některých obchodníků. V poslední době obcházejí byty hlavně lidé, kteří nabízejí změnu dodavatelů elektřiny nebo plynu. Obyvatelé Těšína teď v anketě odpovídají, jestli zákaz chtějí. V MS kraji takové opatření zavedlo zatím pět měst.

Další město zvažuje, že zakáže obchodním zástupcům obcházet domy a byty. V Českém Těšíně se ale nejprve ptají lidí. Podle první stovky vyplněných dotazníků souhlasí. „80 procent občanů se setkalo s podomním prodejem a 80 procent občanů si přeje nějakou regulaci nebo zákaz podomního prodeje, protože mají špatnou zkušenost,“ tvrdí místostarosta Stanislav Folwarczny. Zatímco dříve podomní prodejci nabízeli hlavně kosmetiku, vysavače, hrnce, nebo programy mobilních operátorů, teď převládají obchodníci s elektřinou a plynem. Obchodníci sami přiznávají, že hodně záleží na způsobu jednání, ne všichni dodržují etická pravidla. „Na naši zákaznickou linku se denně obrací několik zákazníků, kteří požadují informace a v mnoha případech chtějí zpátky přejít k nám, jelikož se dozvěděli, že naletěli nepravdivým informacím,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ Alice Lutišanová.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

V MS kraji zavedlo omezení podomního prodeje už pět měst. V Českém Těšíně mohou lidé o případném zákazu hlasovat v anketě až do konce srpna. „Samotný ten zákaz bude umožňovat občanům, aby se mohli obrátit na městskou policii a ta může takového prodejce vykázat a pokutovat,“ řekl místostarosta Stanislav Folwarczny. Sankce pro nepodnikatele může být až 30 tisíc korun, pro podnikající subjekt až 200 tisíc. Podobná anketa proběhla před dvěma roky, tehdy radnice připravovala vyhlášku, která omezuje sekání trávy a další hlučné práce v neděli a o svátcích.