Nová loď dosedla na hladinu Vranovské přehrady

Vranov nad Dyjí - Loď, která vozila turisty po maďarském Balatonu, začnou na Vranovské přehradě připravovat na příští sezónu. Padesát let stará loď je v dobrém technickém, ale v horším estetickém stavu. Čekají ji proto drobné opravy, a hlavně nátěr celého plavidla. Už dnes ji ale provozovatelé lodní dopravy spustili na hladinu přehrady.

Loď má v rodném listě rok výroby 1962. Pětadvacet let vozila turisty po Balatonu, od roku 1988 až do letošního roku pak návštěvníky Budapešti po Dunaji. A proti proudu Dunaje se vydala na cestu na Vranovskou přehradu. Z Bratislavy nepokračovala lodní cestou, ale po silnici.

„Transport byl složitý, museli jsme ho naplánovat s pomocí policie i se starosty obcí, jimiž nadměrný náklad projížděl. S lodí jsme totiž nemohli jet po dálnici,“ vysvětlil jeden z členů realizačního týmu Eduard Procházka. Přeprava se neobešla ani bez asistence odborníků, kteří museli na několika místech zvedat dráty elektrického vedení, aby tudy transport s lodí mohl projet.

Pravidelnou lodní dopravu chce provozovatel zahájit až na jaře příštího roku. Už letos ale několik jízd po přehradě uskuteční. Nová loď je podobná jako loď Dyje, která letos v červnu provozovateli shořela. Typově je pak stejná jako loď Košice. Ta hladinu Vranovské přehrady brázdila v 60. a 70. letech minulého století.

Vydáno pod