Sportovní plavce v Brně vyhání vysoké pronájmy

Brno – Razantní zvýšení cen za pronájem čeká od září řadu oddílů v Brně. Místní plavecký stadion za Lužánkami je přitom jediný krytý bazén závodních parametrů, který provozuje město – právě to bylo pro brněnské sportovce před dvěma lety spásou, ve srovnání se soukromým majitelem jsou ale podle nich podmínky ještě horší. Nyní proto nedobrovolně ruší tréninky a hledají nové zázemí. Bez další pomoci města, například zvýšení dotací na sport, prý bude plavecký sport v Brně postupně upadat.

Brněnským plaveckým oddílům, které využívaly stadion za Lužánkami, nyní podle jejich slov město hodilo pod nohy už příliš silnou překážku. Přitom předloni vítaly, když Brno koupilo areál od soukromého majitele. Převodem sportoviště se totiž měly vyřešit vleklé dohady o výši pronájmu pro sportovce. Mnohé kluby si ale po zvýšení cen nebude moci od září pronájem dovolit.

„Za hodiny, za které jsme loni platili 600 korun, bychom letos měli platit 800 korun za hodinu a dráhu, což už je pro nás tak velké zvýšení, že budeme muset tyto hodiny opustit a jít na některý z jiných brněnských bazénů,“ tvrdí předseda Městského plaveckého svazu v Brně Jiří Povolný.

Například ve Zlíně plavci využívají místní sportoviště za 490 až 550 korun, v Plzni nebo Prostějově kolem 350 korun. I proto některé kluby své dráhy skutečně opouštějí a z bazénu za Lužánkami odcházejí. Další působení řeší i největší plavecký klub v České republice Kometa Brno. Místo slíbené množstevní slevy mezi 10 a 15 procent dostal pouze 5 procent. „Jedno z řešení je, že budeme chodit místo pronájmu pouze na permanentky, což se nám daleko víc vyplatí,“ říká mluvčí oddílu Jiří Vlček.

Druhá varianta, která by brněnským plavcům pomohla, je zvýšení dotací od města. Ty jsou totiž už čtyři roky stejné, ačkoliv stoupá počet místních klubů i výše cen. Brno od roku 2009 poskytuje na pronájem plaveckých drah 2,3 miliony korun. O peníze se musí podělit 8 plaveckých oddílů, tělesně postižení a triatlonisti v 7 brněnských bazénech. Navíc město plavcům vzkázalo, že se rozhodně dotace nebudou zvyšovat. Úspěch bude, pokud se na této částce udrží.

Brněnští plavci řeší neúnosné ceny za pronájem (zdroj: ČT24)