Olomouc má nové vzdělávací centrum pro slabozraké děti

Olomouc - Olomouc má nové vzdělávací centrum pro slabozraké děti. Základní škola vyrostla v městské části Hejčín. Přestěhují se do ní žáci, kteří až dosud navštěvovali zařízení v Litovli. Podle zástupců Olomouckého kraje, který je zřizovatelem, jde o jedno z nejmodernějších středisek u nás. Škola je zároveň největší investiční akcí regionu v tomto volebním období.

Základní škola profesora Václava Vejdovského. V budově v Litovli sídlila od roku 1954. Prostory už ale léta nevyhovovaly dětem ani jejich učitelům. Přitom je to jediné zařízení svého druhu pro Olomoucký, Zlínský a Pardubický kraj. O tom, že je třeba situaci řešit, se v regionu mluvilo od roku 1999. V úvahu přicházela rekonstrukce některé krajské budovy, nebo stavba zbrusu nová. Nakonec dostala zelenou před více než rokem právě druhá varianta. Dnes bylo zařízení slavnostně otevřeno. „Ten investiční záměr byl docela finančně náročný – skoro čtvrt miliardy korun. My jsme dlouho zvažovali, zda si na něj máme půjčit,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Součástí školy je taky nácvikový prostor, kde se nevidomé děti naučí prostorové orientaci. „Je to hřiště, které slouží k trasování dětí, k pohybu dětí, k nácviku různých speciálních aktivit, které potřebují,“ prozradila odbornice na zraková postižení Libuše Ludíková. Pracovníci školy teď do nové budovy stěhují poslední vybavení. Ostrý provoz tady začne třetího září.