Metelková a Homoláč mistry ČR v běhu do vrchu

Dolní Morava - Jeden z vrcholů domácí vytrvalecké sezóny hostila Dolní Morava. Na tři stovky vyznavačů extrémích výzev odsud odstartovaly k 13. ročníku Běhu na Králický Sněžník a na ty nejrychlejší čekala na vrcholu lákavá odměna v podobě titulů mistrů České republiky v běhu do vrchu.

Poměřit síly se specialisty letos přijel i český reprezentant v běhu na lyžích Jiří Magál a jako držitel traťového rekordu patřil mezi favority. Oni on ale nestačil tempu, které nasadil Jiří Homoláč. Dvaadvacetiletý člen kroměřížského klubu si po vleklých zdravotních potížích přijel na Králický Sněžník vylepšit náladu, a přestože se běhům do vrchu tři roky nevěnoval, všem soupeřům krátce po startu utekl a s náskokem minuty a tří vteřin získal svůj první seniorský běžecký titul. Pro druhé místo a s ním i první medaili z běhu do vrchu si doběhl Jiří Magál, bronz vybojoval Jiří Voják. „To je má taktika téměř v každém závodě, nastoupit a jet podlahu a pak kdo má víc sil tak zvítězí a dneska jsem to byl já. Trenér řekl, ať vyhraju, to byla podmínka, že mě sem pustí, tak jsem to musel splnit,“ řekl s úsměvem Jiří Homoláč.

Reportáž Miloše Korhoně (zdroj: ČT24)

Mezi ženami si s třináctikilometrovou tratí a převýšením blížícím se tisícovce metrů nejlépe poradila Táňa Metelková. Čtyřicetiletá vytrvalkyně z Týniště nad Orlicí se po druhém a třetím místu z minulých let dočkala i vrchařského titulu, po závodě ovšem velké oslavy neplánovala. „Já to tak nějak neberu. Já to beru tak, že člověk jede s dětmi na výlet a jestli z toho je titul nebo není, je celkem jedno. Určitě to těší, že jsem porazila ty holky, co jsem nemyslela, že porazím, ale i kdyby to bylo bez titulu, tak to nevadí,“ zhodnotila po závodě.